Premieră la Galați: a fost propus publicului tezaurul de excepție descoperit într-un castru roman

  • 16 Noiembrie 2019 12:20
Premieră la Galați: a fost propus publicului tezaurul de excepție descoperit într-un castru roman

În Galați, România a fost propus publicului  tezaurul descoperit în ultimii doi ani în castrul roman de la Barboși. Pasionații de istorie au avut astfel șansa să admire zeci de monede, unelte, decorațiuni și obiecte de uz casnic, vestigii scoase la lumină după aproape două milenii.

Cavoul roman descoperit în anii '70 la Galați continuă să fie o sursă de artefacte istorice unice. Specialiști  au găsit unelte de mici dimensiuni din os sau cupru, bijuterii, pandantive, monede din argint, amfore și foițe de aur folosite pentru decorațiuni, care s-au păstrat foarte bine.

Situl descoperit în urmă cu jumătate de secol a fost atunci acoperit cu plăci din beton după o evaluare sumară, iar în jurul lui s-au ridicat blocuri. Abia în 2017 autoritățile locale au găsit fonduri pentru a relua cercetările arheologice.

În aceeași situație s-a aflat și castrul roman de la Barboși, situat la ieșirea din Galați. În acea zonă se afla granița imperiului, după cucerirea Daciei. Vara trecută, arheologii au făcut o descoperire uluitoare: ruinele unui turn de observație cu 8 laturi, care datează din secolul 2 după Hristos.

Obiectele expuse în premieră îi fascinează pe vizitatori.

Comorile scoase la lumină de arheologi pot fi admirate la Muzeul de Istorie din Galați. Accesul este gratuit, iar autoritățile locale intenționează să transforme cavoul roman și situl de la Barboși în obiective turistice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău