Premieră | Horia Colibășanu a ajuns pe vârful Kangchenjunga (al treilea vârf al planetei) fără oxigen suplimentar

  • 07 Mai 2022 16:28
Premieră | Horia Colibășanu a ajuns pe vârful Kangchenjunga (al treilea vârf al planetei) fără oxigen suplimentar

Sâmbătă în jurul orei 12, alpinistul din România, Horia Colibășanu, a urcat pe vârful Kangchenjunga, fără oxigen suplimentar, reușind premiera mult așteptată pentru alpinismul românesc, se arată pe pagina de Facebook a alpinistului. Horia a urcat astfel pe singurul munte de 8000 de metri neatins până acum de români, al treilea vârf ca înălțime al planetei (8586 m.), scrie news.ro.

Horia a sunat după ce a coborât deja câteva sute de metri, în drumul lui de întoarcere spre Tabăra 4. A apucat să transmită prin telefonul-satelit că traseul a fost foarte greu și obositor. Pe vârf a făcut câteva poze și a coborât rapid, potrivit sursei citate

Despre colegii săi de expediție, Marius Gane și Peter Hámor, știm că sunt acum în Tabăra 4, ei nereușind să ajungă astăzi pe vârf.

În data de 4 aprilie, alpiniștii Horia Colibășanu și Marius Gane au pornit spre Nepal, pentru a începe o nouă expediție în Himalaya unde și-au propus să urce pe vârful Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălțime de pe planetă (8.586 metri). 

Acest vârf reprezintă o provocare pentru alpinismul din România, fiind singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de români. Horia Colibășanu s-a întors pe Kangchenjunga la 10 ani de la prima încercare. În 2012, a renunțat la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf.

Statistic, Kangchenjunga, aflat la granița dintre Nepal și India, este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalității de 29,1 %. A păstrat până astăzi reputația de “vârf neatins”. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții reușite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

Horia Colibășanu a participat la 23 de expediții internaționale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanțe în alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcați. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele României: Ordinul Național “Steaua României”, grad de Cavaler.

Marius Gane are o experiență de peste 30 de ani în alpinismul de mare altitudine. A făcut parte din prima expediție integral românească pe Everest, în 2003. A realizat premiere românești pe mai multe trasee de mare dificultate precum vârful Denali (6194 metri, Alaska) pe ruta West Rib și ascensiunea Nanga Parbat (8126 metri) pe fața Rupal, considerat cel mai înalt versant din lume (4600 metri diferență de nivel). Din anul 1988 activează ca salvator montan, voluntar în echipa Serviciului Public Județean Salvamont Dâmbovița.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
11
Sun
9
Mon
8
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău