Predicatorul Gulen se declară "șocat" de uciderea ambasadorului rus la Ankara

  • 20 Decembrie 2016 11:50
Predicatorul Gulen se declară

Fethullah Gülen, predicatorul turc cu reședința în SUA, acuzat de Ankara că ar fi la originea loviturii de stat eșuate din iulie în Turcia, s-a declarat "șocat și profund întristat" de asasinarea ambasadorului Rusiei în capitala turcă luni seara, scrie Agerpres.

Primarul Ankarei, Melih Gökçek, lansase luni pe contul său de Twitter ipoteza că atacatorul ar putea avea legături cu Fethullah Gülen. Această presupunere, cu toate acestea, nu este luată în considerare în etapa actuală de guvernul turc.

"Condamn în termenii cei mai fermi acest act odios de teroare", a declarat Fethullah Gulen într-un comunicat difuzat după uciderea diplomatului, Andrei Karlov, de către un polițist turc, care a spus că vrea să răzbune drama orașului sirian Alep, pe cale să cadă în mâinile regimului de la Damasc cu sprijinul Moscovei.

"Niciun act terorist nu poate fi justificat, oricare ar fi autorii și mobilul lor", a adăugat Gulen.

"Poporul turc și lumea se așteaptă la o anchetă guvernamentală cu privire la circumstanțele acestui eveniment, la identificarea celor care l-au ajutat pe autor și ce fel de măsuri trebuie să fie luate pentru ca astfel de atacuri să nu se întâmple pe viitor", a precizat predicatorul în comunicat.

Instalat în Statele Unite, de la sfârșitul anilor '90, Gulen a negat întotdeauna implicarea sa în lovitura de stat eșuată în iulie, în Turcia. În cadrul anchetei lansate de autoritățile turce după puciul eșuat, peste 37.000 de persoane au fost arestate în Turcia și mai mult de 100.000 au fost destituite sau suspendate din funcții.

Redactorul șef al publicației ruse "Probleme ale strategiei naționale", Ajdar Kurtov, a declarat într-un interviu pentru RT că, în opinia sa, în spatele uciderii ambasadorului rus Andrei Karlov se află grupări armate care au suferit înfrângeri la Alep.

"Eu cred că uciderea ambasadorului este direct legată de evenimentele recente din nordul Siriei și de alungarea teroriștilor din sectorul de est din Alep (...). Știm că în Turcia există o mulțime de organizații, inclusiv religioase islamiste, care cred că războiul din Siria nu se duce între teroriști și guvernul legitim, ci la nivel religios. Aceste forțe s-au activat și au comis acest atac terorist", a comentat el.

Oricum, după cele întâmplate, Moscova ar putea avea din nou întrebări neplăcute față de omologii turci, a estimat Kurtov. Potrivit acestuia, nu poate eludată responsabilitatea autorităților turce: "Uciderea ambasadorului rus este un caz fără precedent în practica mondială. Oricine a fost organizatorul, partea turcă este pe deplin responsabilă pentru viața oricărui ambasador în afara misiunii diplomatice". El a amintit în acest context de imunitatea specială a diplomaților prevăzută în Convenția de la Viena.

De asemenea, analistul politic Marwa Osman a declarat pentru același post de televiziune rusesc, apropiat Kremlinului, că la expoziția de la Ankara nu a fost respectată nicio măsură de securitate.

Președintele rus, Vladimir Putin, a apreciat luni seara că asasinarea ambasadorului rus la Ankara a fost o tentativă de a submina relațiile dintre Rusia și Turcia, care a urmărit să încetinească eforturile de a se pune capăt conflictului din Siria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău