Precizările Secretariatului Parlamentului referitor la „pachetul antioligarhic” propus de Blocul ACUM

  • 25 Martie 2019 14:51
Precizările Secretariatului Parlamentului referitor la „pachetul antioligarhic” propus de Blocul ACUM

Proiectele de acte legislative prezentate de un grup de 26 de deputați au fost înscrise în registrul de intrare al Parlamentului Republicii Moldova la 22 martie curent. Totodată, Direcția juridică a Parlamentului urmează să se expună în perioada imediat următoare privind procedura și condițiile de introducere a documentelor vizate în procedură legislativă, se menționează într-un comunicat al Secretariatului Parlamentului.

”Amintim că proiectele de acte legislative și propunerile legislative se depun, prin cutumă, pe numele Biroului Permanent și se distribuie spre raportare și avizare prin dispoziția președintelui Parlamentului, potrivit Regulamentului Parlamentului. Procedura de înregistrare a proiectelor de acte și propuneri legislative este stipulată în articolul 47-48 din legea nominalizată”, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului.
 
După înregistrare, în cel mult 5 zile lucrătoare de la data includerii în procedura legislativă, proiectele de acte legislative, propunerile legislative, precum și documentele menționate la art. 47 alin. (6) se plasează pe web site-ul Parlamentului, mai precizează comunicatul de presă al Legislativului.
 
Precizarea vine după ce reprezentantul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, a anunțat astăzi că Secretariatul Parlamentului a refuzat să înregistreze „o parte din pachetul antioligarhic” semnat de cei 26 de deputați aleși pe listele formațiunii.
 
Potrivit lui Litvinenco, pachetul conține 2 proiecte de legi și 5 proiecte de hotărâri ale Parlamentului și că refuzul de a le înregistra ar reprezenta o încălcare a Constituției și a Regulamentului Parlamentului.  

De notat că așa-numitul pachet de deoligarhizare propus de Blocul ACUM se referă la declararea instituțiilor statului ca fiind în captivitate, demiterea mai multor conducători ai instituțiilor de stat (Procuratura Generală SIS, CEC, CNA etc.), schimbarea sistemul mixt de vot în cel proporționalm crearea a trei comisii parlamentare pentru elucidarea fraudelor bancare și la adoptarea legii Magnitsky.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău