Precizările Procuraturii Anticorupție referitoare la procurorii delegați în cadrul instituției

  • 15 August 2023 18:30
Precizările Procuraturii Anticorupție referitoare la procurorii delegați în cadrul instituției

După mai multe întrebări din partea jurnaliștilor pe această temă, Procuratura Anticorupție vine cu precizări într-un comunicat de presă referitoare la procurori delegați în cadrul instituției.

La 31 iulie 2023, Parlamentul a votat în a doua lectură legea nr. 200, pentru modificarea unor acte normative (îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor). Noua lege a modificat procedura de delegare a procurorilor în procuraturile specializate și anume, procurorii delegați sunt obligați să întrunească condițiile pentru numirea în funcție de procuror în Procuratura Anticorupție, inclusiv minimum 4 ani de activitate, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

La momentul când a intrat în vigoare această modificare, în Procuratura Anticorupție activau zece procurori delegați din alte procuraturi, dintre care doi procurori au peste 3 ani dar mai puțin de 4 ani de activitate, inclusiv Petru Iarmaliuc. Din aceste considerente, după consultare cu Procurorul-Șef Anticorupție, Procurorul General a sistat delegarea acestor procurori care nu întrunesc noile condiții legislative.

Procuratura Anticorupție va asigura desemnarea altor procurori să acopere responsabilitățile pe dosarele care erau în gestiunea acestor procurori. Dar această modificare legislativă îngreunează activitatea Procuraturii Anticorupție, care mereu s-a bazat pe efortul și munca depusă de tineri procurori delegați din alte procuraturi care nu au 4 ani de activate, dar care deseori sunt numiți în funcție prin concurs după o perioadă de delegare în care obțin experiența și pregătirea pentru funcția de procuror anticorupție. Cei cinci procurori anticorupție numiți în funcție toamna trecută după concurs au fost toți tineri procurori delegați la Procuratura Anticorupție din alte procuraturi.

O soluție pentru a mări numărul de candidați care întrunesc condițiile să devină parte din echipa Procuraturii Anticorupție pe funcție sau prin delegare ar fi să modificăm legea cu privire la procuratură să permitem procurori cu o vechime de 3 ani să candideze la aceste funcții (Legea nr. 3/2016, art. 20 alin. (4)). Dacă ne dorim o Procuratură Anticorupție reformată cu o reputație și energie nouă, trebuie să promovăm mecanisme de a construi această instituție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău