Precizări legate de indexarea depunerilor populației la Banca de Economii

  • 05 Februarie 2020 16:27
Precizări legate de indexarea depunerilor populației la Banca de Economii

Guvernul a aprobat modificări în Regulamentul privind indexarea și modul de plată a sumelor indexate pentru drepturile bănești ale cetățenilor în BEM.

Una din prevederi se referă la modul de achitare a sumelor indexate pentru cazurile  când depunerile au fost lăsate moștenitorilor. Aceste sume se vor achita de către ÎS „Poșta Moldovei”, în baza cererii depuse, conform graficului anunțat de Guvern pentru indexări, transmite IPN.

Prin modificările operate, Guvernul împuternicește Poșta Moldovei nu doar să achite sumele indexate, dar și să le calculeze în cazul în care există mai mulți moștenitori. Acest lucru se va face în baza cererii moștenitorului, la care se va anexa certificatul de moștenire sau copia legalizată notarial a certificatului de moștenire.

În 2019, potrivit deciziei Guvernului, au primit sumele indexate deponenții BEM născuți până în 1981, pentru prima etapă de indexare, și cei născuți până în 1947, pentru etapa doua de indexare.

Indexarea depunerilor populație la Banca de Economii a început în 2003. Legea prevede indexarea, la prima etapă a primei mii de ruble a soldului cumulativ la toate conturile deținute de un deponent în raport de 1 rublă: 1 leu. În etapa a doua, soldul ce depășește prima mie de ruble este indexat în raport de 2,5 ruble: 1 leu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău