Povestea unei înfrângeri usturătoare pentru ruși. Zeci de tancuri și blindate, nimicite în timp ce încercau să treacă pe un pod de pontoane

  • 12 Mai 14:34
Povestea unei înfrângeri usturătoare pentru ruși. Zeci de tancuri și blindate, nimicite în timp ce încercau să treacă pe un pod de pontoane

Rusia ar fi suferit una dintre cele mai usturătoare înfrângeri punctuale din Războiul cu Ucraina de până acum. Forțele ucrainene ar fi reușit să blocheze o tentativă a rușilor de a traversa un rău în estul țării pe un pod de pontoane și au reușit dintr-un „singur foc” să distrugă zeci de vehicule blindate și tancuri și să blocheze avansul rușilor în apropiere de Lisichansk, transmite hotnews.ro.

Operațiunea a avut loc între 7 și 10 mai, lângă localitatea Bilohorivka de lângă răul Doneț, în apropiere de Lisichansk și Sievierodonețk, localități controlate de ucraineni și pe care acum rușii încearcă să le încercuiască și să le cucerească, potrivit sursei citate

Armata Ucrainei ar fi reușit să depisteze din timp operațiunea rușilor de a monta un pod de pontoane pentru a trece răul cu toată tehnica grea și ar fi folosit focuri de artilerie și de aviație care i-au surprins pe ruși în același loc cu toate vehiculele militare.

În urma atacului au rămas zeci de vehicule distruse, unele căzute cu totul în apă, podul de pontoane făcut bucăți, precum și numeroase victime omenești. Avansul rușilor ar fi fost oprit atunci și acolo.

Povestea unei operațiuni de succes a ucrainenilor: Cum au blocat traversarea râului de către ruși pe un pod de pontoane

În spatele operațiunii însă există o poveste mai detaliată...

Maxim, un ofițer ucrainean care se ocupă de deminare și de eliminare a dispozitivelor explozibile (EOD) a povestit pe Twitter cum a participat el în operațiune și ce informații vitale au putut colecta ucrainenii ca să poată să-i surprindă pe ruși.

Maxim spune că a fost însărcinat să exploreze pe 7 mai zona localităților Hrihorivka și Bilhorivka pentru că ar fi primit informații de la trupele din linia întâi cum că rușii ar concentra tehnică grea în acele localități, probabil cu intenția de a traversa răul.

Ofițerul ucrainean povestește că după ce a făcut recunoaștere în zonă a găsit o zonă pe care ar fi putut rușii s-o folosească la trecere. Calculele sale indicau că râul are o lățime în acel punct de circa 80 de metri, deci rușii ar fi avut nevoie de 8 elemente de pontoane de 10 metri fiecare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,41
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:10,73 m/s
Thu
13
Fri
17
Sat
21
Sun
15
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău