Povestea fascinantă a insulei croate care, de sus, arată ca o uriașă amprentă digitală

  • 04 Decembrie 2021 15:48
Povestea fascinantă a insulei croate care, de sus, arată ca o uriașă amprentă digitală

Situată în largul coastei Croației, în Marea Adriatică, Baljenac este o insulă minusculă acoperită de o serie de ziduri din piatră dispuse în așa fel încât, de sus, pare să fie o amprentă digitală uriașă.

Insula Baljenac are forma ovală și este acoperită de o rețea de 23 de kilometri de ziduri din piatră. La prima vedere pare un labirint străvechi, dar, de fapt, pereții sunt mult mai recenți și au fost ridicați pentru a proteja culturile agricole de vânt, scrie digi24.ro.

Insula este nelocuită, însă oamenii care s-au stabilit pe Kaprije, o altă insulă aflată foarte aproape, fac aici agricultură și au ajuns la concluzia că aceste ziduri le vor proteja culturile de vânt. Este o tehnică folosită și în alte părți ale Europei, cum ar fi Anglia sau Irlanda, dar nicăieri zidurile nu arată la fel de interesant ca pe insula Baljenac.

Insula are o suprafață de doar 0,14 kilometri pătrați, dar are 23 de kilometri de pereți ridicați prin așezarea unor pietre unele peste altele.

Se crede că cea mai mare parte a rețelei de ziduri din piatră a fost ridicată în secolul al XIX-lea, însă atât Baljenac, cât și Kaprije au fost refugii sigure pentru creștini în timpul cuceririlor otomane din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, așa că o parte din ziduri ar putea fi mai vechi.

Odată ce fotografiile făcute de sus cu Baljenac au început să se răspândească pe internet, popularitatea insulei a crescut considerabil, la fel și prezența turiștilor în zonă. Deși localnicii sunt bucuroși de vizitatorii, unii își fac griji că zidurile ar putea fi degradate de turiștii mai „neastâmpărați”.

Guvernul croat a solicitat ca UNESCO să includă această insulă în patrimoniul mondial pentru a-i spori popularitatea, dar și pentru a-i garanta o protecție mai mare, potrivit 20minutos.es.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău