Poveste din Al Doilea Razboi Mondial: Ziua cand grecii chiar au trebuit sa spuna OXI (NU)!
-
08 Iulie 2015 10:32
Razboiul italo-grec a fost un conflict armat ce a avut loc in perioada 28 octombrie 1940 – 23 aprilie 1941 si care a aprins scanteia campaniei din Balcani din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Experienta de razboi a elenilor a fost ingrozitoare, marcata de hiperinflatie si de o gherila de stanga ce a rezistat in fata ocupatiei naziste dar a dat Europei moralul necesar pentru a crede ca Puterile Axei nu sunt invincibile, scrie Europolitics.ro.
Italia invadase Albania in primavara lui 1939 si a atacat Imperiul Britanic in Africa. Rezultatul? Cucerirea Somaliei si startul invaziei Egiptului in vara lui ’40. Dorinta lui Mussolini era, insa, aceea ca italienii sa controleze Balcanii, temandu-se oarecum de alianta dintre Romania si Germania nazista. Regatul romanesc se presupunea ca era in sfera de influenta a italienilor, dar a acceptat protectia campurilor de petrol de la Ploiesti oferita de armata naziste. Asa ca resursele italienilor au fost absorbite in Balcani si nu in Nordul Africii, acolo unde, prin Operatiunea Compasul, britanicii au demarat un contraatac devastator pe 10 decembrie 1940, distrugand Armata a zecea a Italiei.
Pe 28 octombrie 1940, un emisar al lui Benito Mussolini a fost trimis in Grecia pentru a avea o discutie cu Ioannis Metaxas, liderul tarii. Metaxas a primit un ultimatum: “Ori permiti ocupatia trupelor armate masate in Albania ori asteapta-te sa te invadam!” Metaxas a avut un sigur cuvant de spus: OXI! Adica NU!
Imediat ce emisarul sau i-a comunicat vestea, Mussolini si-a masat armata si toate masinariile de razboi la granita dintre Albania si Grecia. Trecusera doar doua ore de cand Metaxas a spus OXI. Avioane de lupta, tancuri, blindate si zeci de mii de soldati italieni asteptau doar un semn. Raportul fortelor armate era de 10 la 1 in favoarea italienilor. Grecii nu aveau aproape nimic, nu aveau forta aeriana si nici tancuri sau blindate. 2000 de soldati greci acopereau un front ce se intindea pe 37 de kilometri.
Fortele italiene au invadat, dar au fost umilite de trupele grecesti, inferior numeric celor italiene, sustinute insa de avioanele de lupta britanice. Grecii, nu numai ca au rezistat eroic in fata italienilor luptandu-se cu ei in munti, dar au lansat si un contraatac care a impins armata italiana inapoi in Albania. La mijlocul lunii decembrie, grecii ocupasera un sfert din teritoriul Albaniei. Italia suferea in acelasi timp pierderi imense in Egipt, A fost un moment de glorie pentru greci, ce-i drept, unul foarte scurt. Tactica lor a fost foarte simpla: sa-i impinga pe italieni spre piscurile viscolite ale muntilor si sa lanseze acolo un atac devastator. Era singura sansa a elenilor pe care au si fructificat-o.
Pe 6 aprilie 1940, italienii au demarat contraofensiva. Operatiunea Primavara a fost, insa, un esec total. Temandu-se ca lasa expuse campurile petroliere ale Romaniei, Adolf Hitler a amanat operatiunea Barbarosa cu cateva luni. Rusia scapa pe moment de invazia nazista pentru ca Hitler si-a trimis trupele in sud ca sa ocupe obraznica Grecie. Pe 12 aprilie, armata grecilor s-a retras din Albania temandu-se de o strapungere din partea armatei naziste care avansa foarte rapid. Pe 20 aprilie, Armata Epirus s-a predat celei naziste si, pe 23 aprilie, grecii au incheiat un armistitiu si cu Italia fascista. Pana la finele lui aprilie, fortele italiene, naziste si bulgare ocupasera doua treimi din teritoriul grec.
Rezistenta Greciei a fost unul din momentele de cotitura ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Din cauza incompetentei crase a italienilor, Hitler si-a amanat cu cateva luni Operatiunea Barbarosa ce avea sa fie influentata intr-un final de iarna ruseasca. Totodata, victoria grecilor a fost prima dintre operatiunile terestre reusite ale Aliatilor impotriva puterilor Axei si a contribuit din plin la moralul Europei ocupate.