Postul de procuror-șef european vizat de Kovesi: Astăzi are loc a patra rundă de negocieri

  • 10 Aprilie 2019 08:50
Postul de procuror-șef european vizat de Kovesi: Astăzi are loc a patra rundă de negocieri

Miercuri, 9 aprilie, va avea loc cea de-a patra rundă de negocieri între Consiliul UE și Parlamentul European pentru funcția de procuror șef european, pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, părțile neajungând la nicio soluție după primele trei întâlniri.

Consiliul Uniunii Europene a reiterat, săptămâna trecută, susținerea pentru numirea francezului Jean-Francois Bohnert în funcția de procuror-șef european, anunță instituția, semnalând că negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European.

"Echipa de negociere a Consiliului UE regretă că nu pot fi făcute progrese suplimentare și că nu a fost posibil să existe un schimb de opinii cu negociatorii Parlamentului UE asupra unei viziuni a instituțiilor privind viitorul Biroului Procurorului European (EPPO) și a primului procuror-șef UE. Consiliul UE crede că EPPO are nevoie de un profesionist experimentat și independent care să poată administra Biroul de la început. (...). Chiar dacă este recunoscută valoarea celor trei candidați de pe lista scurtă, echipa de negociere reiterează că, pentru această funcție, candidatul preferat de Consiliu este domnul Bohnert. Echipa de negociere a ținut la curent Consiliul (la nivelul Coreper) cu regularitate despre stadiul negocierilor pentru confirmarea în funcție a acestui candidat", precizează instituția într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"Negociatorii Consiliului au exprimat deschidere pentru organizarea unei noi întâlniri săptămâna viitoare, la o dată care urmează să fie stabilită. În cazul în care negocierile nu vor fi definitivate săptămâna viitoare, este probabil că se vor relua după instalarea noilor membri ai Parlamentului UE", precizează Consiliul UE.

Echipa PE a cerut Consiliului UE, la cea de-a treia rundă de negocieri să nu cedeze în fața presiunilor Guvernului României și să își reconsidere poziția față de candidatul Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

Președintele Comisiei de libertăți civile (LIBE), Claude Moraes, membru social-democrat din Parlamentul European, regretă blocajul actual din negocierile cu Consiliul UE pentru numirea procurorului-șef european.

Vicepreședinta Comisiei LIBE Judith Sargentini a declarat că "opoziția cu care se confruntă" Laura Codruța Kövesi din partea autorităților române scoate în evidență "curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European". "Hărțuirea din partea guvernului român a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului", a mai spus aceasta.

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruța Kövesi pe primul loc în lista de candidați pentru postul de procuror-șef european. Rezultatul a fost: Laura Codruța Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franța) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată anterior și în Comisia CONT.

În schimb, în urma votului reprezentanților permanenți ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-șef european, fiind urmat de Laura Codruța Kovesi, din România, și de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruța Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcția de procuror-șef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru șefia Parchetului UE, mai multe runde de negocieri au loc între Parlament și Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

În contextul controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secției de anchetare a magistraților, președintele PE, Antonio Tajani, a făcut miercuri o declarație de susținere a Laurei Codruța Kovesi. El a spus că va trimite o scrisoare autorităților române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea fostei șefe a DNA la toate fazele procedurii de selecție pentru postul de procuror-șef european.

Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis admiterea contestației depuse de Laura Codruța Kovesi și a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secția de anchetă a magistraților în cazul fostei șefe DNA, în dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa. Decizia judecătorilor este definitivă.

sursa: mediafax

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30
Câțiva nori
Umiditate:37 %
Vint:3,1 m/s
Sat
24
Sun
22
Mon
17
Tue
17
Wed
20

Curs oficial BNM 10 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0143
USD 17.1929 -0.0722
RON 4.0207 -0.0031
UAH 0.6382 -0.0016
RUB 0.2429 0.0003
Arhivă Radio Chișinău