PostBrexit: Parlamentul European a aprobat acordul comercial între UE și Regatul Unit (oficial)

  • 28 Aprilie 2021 10:57
PostBrexit: Parlamentul European a aprobat acordul comercial între UE și Regatul Unit (oficial)

Parlamentul European a votat covârșitor în favoarea acordului comercial post-Brexit încheiat de Regatul Unit și Uniunea Europeană, depășindu-se astfel ultimul obstacol în calea ratificării depline a documentului, transmit Reuters și AFP.

Acordul a fost adoptat cu 660 voturi pentru, cinci voturi împotrivă și 32 de abțineri.

Informația a fost confirmată și de eurodeputatul Guy Verhofstadt. ''@Europarl aprobă acordul comercial și de cooperare UE-Regatul Unit! Primul acord comercial din istorie ce ridică bariere & elimină libertăți? Un eșec pentru ambele părți, dar mai bun decât nimic'', a scris pe Twitter fostul premier belgian.

Procedura de votare s-a desfășurat marți, dar restricțiile impuse de coronavirus au făcut ca rezultatul să nu fie cunoscut imediat.

Votul Parlamentului European pune capăt unei perioade de peste patru ani de negocieri și dezbateri dificile legate de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, organizație din care țara a făcut parte timp de 47 de ani.


Acordul a fost aplicat în mod provizoriu de la începutul acestui an, pentru a oferi timp pentru ratificarea acordului. Această perioadă de grație expiră la 30 aprilie.

În luna martie, Uniunea Europeană a lansat o acțiune în justiție contra Londrei după ce aceasta a extins unilateral perioada de grație pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din UE, document în care este inclus Protocolul privind Irlanda de Nord.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie și provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut și ca Acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, și pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord prin menținerea regiunii în interiorul pieței unice a UE.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău