Populația R.Moldovei descrește continuu. Guvernul instituie o comisie națională

  • 29 Ianuarie 2020 16:42
Populația R.Moldovei descrește continuu. Guvernul instituie o comisie națională

Republica Moldova se confruntă cu un proces de depopulare fără semne vizibile de redresare. Este rezultatul cumulat al evoluției fertilității, mortalității și migrației externe din ultimele două decenii. Sunt constatări prezentate în ședința cabinetului de miniștri în contextul instituirii Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare. Președinte al comisiei a fost desemnat prim-ministrul țării, iar vicepreședinte – ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, transmite IPN.

Criza socio-economică care a provocat exodul masiv al populației în căutarea unui loc de muncă peste hotare și transformarea ulterioară a migrației temporare în migrația definitivă a adus prejudicii enorme potențialului demografic al Republicii Moldova. Astfel, în perioada anilor 2004-2014, populația s-a redus cu 393 de mii (circa 12%), de la 3,262 milioane de persoane până la 2,869 de milioane. Numărul populației estimat la începutul anului 2019 a constituit 2,681 milioane de persoane”, a relatat ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, precizând că rata de descreștere anuală constituie 1,8%.

Comisia instituită va monitoriza prioritățile și riscurile demografice pentru Republica Moldova, va elabora și promova politicile de stat în domeniul dezvoltării populației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău