Populația Republicii Moldova îmbătrânește în ritm rapid
-
01 Februarie 2017 15:21
Rata natalității în Republica Moldova este în permanentă scădere în ultimii ani, cu tot mai puțini copii care se nasc și tot mai multe decese înregistrate.
Potrivit informațiilor Oficiului Stării Civile, în 2016 numărul nou-născuților a fost de aproape 47 de mii 400 de copii, față de peste 50 400 în 2015. Numărul băieților nou-născuți este ceva mai mare decât cel al fetelor și, totodată, la sate se nasc mai mulți copii, decât în mediul urban.
Faptul că în Republica Moldova se nasc din ce în ce mai puțini copii se explică prin intrarea în vârsta reproductivă a unei generații mai puțin numeroase, a celor născuți la sfârșitul anilor 90, începutul anilor 2000, susțin cercetătorii. După cum afirmă Olga Gagauz de la Centrul de Cercetări Demografic, consecințele vor fi grave, de îmbătrânire a populației și de declin demografic.
„Se amplifică îmbătrânirea demografică și declinul demografic tot va continua. Numărul populației o să fie în scădere din cauza că numărul de nașteri este mic, iar numărul de decese o să fie mai mare, din cauza că populația este îmbătrânită”, a constatat Olga Gagauz.
Un alt factor important este migrația, în special, a tinerilor, spune Olga Gagauz, iar efectul va fi pe termen lung, de câteva decenii. Potrivit expertei, o soluție eficientă ar fi îmbunătățirea nivelului de trai.
„Este necesară îmbunătățirea generală a nivelului de trai, ca să reducem migrația populației. Acesta este un factor foarte important, pentru că pleacă tinerii, pleacă familiile tinere”, a declarat Olga Gagauz.
În ultimii ani are loc un fenomen de migrație intens, care se manifestă nu doar prin emigrarea individuală, dar prim emigrarea familiilor, a remarcat demograful Valeriu Sainsus, într-o emisiune anterioară la Radio Chișinău.
„Eu aș spune că noi suntem la etapa de migrație familială, pentru că în primele etape au migrat câte unul din familie, în prezent are loc restabilirea familiilor la noile locuri de trai”, a constatat Valeriu Sainsus.
Datele Biroului Național de Statistică arată că tendință de scădere a numărului copiilor născuți a început până la 1990, cu o cădere masivă a acestui indice la sfârșitul anilor 90, începutul anilor 2000. De atunci tendința se păstrează, dar diminuarea nu este semnificativă de la an, la an.