Populația este îndemnată să renunțe la focurile de artificii. Acestea sunt periculoase pentru animale, păsări, dar și pentru mediul ambiant

  • 27 Decembrie 2023 14:45
Populația este îndemnată să renunțe la focurile de artificii. Acestea sunt periculoase pentru animale, păsări, dar și pentru mediul ambiant

În contextul sărbătorilor de iarnă, autoritățile îndeamnă populația să renunțe la focurile de artificii. Or, acestea sunt periculoase nu doar pentru oameni, ci și pentru animale, păsări, dar și pentru mediul ambiant în întregime. Astfel, populația este îndemnată să opteze pentru alternative, cum ar fi spectacolele de lumini LED, proiecții laser sau participarea la evenimente culturale și muzicale, transmite IPN.

„Autoritățile fac un apel către toți cetățenii, dar și către agenții economici să renunțe la utilizare focurilor de artificii de Revelion, de sărbători. Această decizie este luată în vederea protejării sănătății publice, a siguranței animalelor de companie, a păsărilor, precum și reducerea poluanților în mediul ambiant”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, într-o conferință de presă.

Potrivit lui, deși focurile de artificii sunt un spectacol vizual atrăgător, acestea prezintă mai multe riscuri semnificative – pentru siguranța oamenilor și a animalelor, pot provoca răni grave. Zgomotul intens duce la stres și anxietate severă la animalele de companie și cele sălbatice. La fel, zgomotul și lumina produselor de artificii pot deranja migrația păsărilor și pot provoca leziuni și chiar decesul lor.

Daniel Vodă a menționat că de lansarea artificiilor este afectată și calitatea mediului. Or, substanțele chimice și particulele eliberate în aer în timpul detonărilor contribuie la poluarea aerului, afectând calitatea acestuia și având impact negativ asupra sănătății respiratorii a populației

„Rugămintea este să ne abținem în această perioadă de la utilizarea masivă a artificiilor. Autoritățile încurajează cetățenii să adopte alternative mai sigure și mai ecologice pentru a celebra sosirea noului an. Printre acestea se numără spectacolele de lumini LED, proiecțiile laser, precum și participarea la evenimente culturale și muzicale. Prin aceste măsuri dorim să asigurăm un mediu sigur și sănătos pentru toți cetățenii și să promovăm un comportament responsabil în cadrul comunității. Împreună putem face ca sărbătorile de iarnă să fie memorabile și sigure”, a mai spus purtătorul de cuvânt al executivului.

În prezent legislația interzice utilizarea articolelor pirotehnice în localități, în timpul nopții, de la ora 22.00 până la ora 07.00, cu excepția cazurilor lansării focurilor de artificii cu ocazia unor evenimente de interes național sau internațional. La fel, este interzisă comercializarea articolelor pirotehnice în piețe, prin rețeaua de comerț ambulant sau în afara unităților comerciale autorizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău