Popularii europeni au dat năvală la Chișinău (Adevărul)

  • 12 Iulie 2013 10:17
Popularii europeni au dat năvală la Chișinău (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 12 IUNIE

Popularii europeni au dat năvală la Chișinău, titreaza Adevărul. Cu aceleași probleme, dar și speranțe europene comune, președinții Armeniei și Georgiei, Serzh Sargsyan și Mihail Saakashvili, și gazdele evenimentului, liderii PLDM, au discutat cu delegați din țările-membre ale Uniunii Europene despre reuniunea din toamnă de la Vilnius și despre șansele de integrare notează cotidianul.

La finalul mandatului de patru ani în fruntea Delegației UE la Chișinău, Dirk Schuebel se arată  convins, intr-un interviu din Adevarul, că viitorul Republicii Moldova este în familia europeană, dar pentru asta trebuie să continuăm ferm reformele, să stârpim corupția și să evităm repetarea crizei politice prin care am trecut în lunile ianuarie-mai.

Niciodată până acum examenul de bacalaureat din Moldova nu a fost un subiect atât de disputat, observa Vitalie Ciobanu on acelasi ziar. BAC-ul 2013 a provocat chiar o moțiune de cenzură în Parlament la adresa ministrului Educației. In opinia autorului inaintând moțiunea de cenzură, comuniștii s-au revelat ca apărători ai imposturii și mistificărilor din școli. Nimic neobișnuit în atitudinea lor, de vreme ce partidul lui Voronin își completează bazinul electoral cu cetățeni în general sumar instruiți, prost informați, lesne manipulabili și obișnuiți să trăiască în minciună, conchide publicistul, care este convins ca reforma trebuie continuata.

Occidentul ne privește ca pe un copil rătăcit care trebuie recuperat și adus pe calea cea bună. Rușii ne tratează ca pe un iobag sezonier care a reușit să evadeze de pe moșia lor mare, dar falimentară, observa Petru Bogatu in Jurnal de Chișinău. Ultimul tun pus pe Republica Moldova e așa-zisa revoluție de catifea anunțată de Vladimir Voronin. URSS n-a fost în stare să producă vreodată nicio pereche de jeanși, darămite catifea, scrie publcistul.

Recunoașterea independenței Transnistriei ar submina planurile Rusiei în această zonă, ar tăia „cordonul ombilical” al RM cu Rusia, scrie Nicolae Negru in Jurnal de Chișinău. Aceasta ar reduce în mod automat posibilitățile sale de a influența asupra României. De aceea, Moscova va continua să mimeze detașarea de acțiunile Tiraspolului, declarând că respectă integritatea teritorială a RM. Ea va încerca să torpileze summitul de la Vilnius, însă folosind pârghiile de care dispune la Chișinău, apăsând pe butonul cam prăfuit „Revoluția de catifea”.

Constantin Tanase critica in Timpul decizia guvernului de a limita accesul presei la sedintele guvernului. Astăzi o asemenea inițiativă a vizat guvernul, mâine, o decizie similară, poate viza parlamentul. Tăvălugul antidemocratic se poate rostogoli, afectând și alte zone, atenționează Timpul.

Un nou cotidian apare de astăzi la Chișinău – Evenimentul zilei. În ediția de astăzi ziarul publică un interviu cu președintele R, Moldova Nicolae Timofti. Conectarea Republicii Moldova la valorile europene are loc și prin intermediul României, susține șeful statului. Tot aici găsim și un interviu cu președintele României, Traian Băsescu. El este convins că Republica Moldova va parafa în mod cert, cu ocazia Summit-ului de la Vilnius, Acordul de asociere la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,57 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
11
Sun
14
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău