Poporul din Belarus are dreptul de a avea 'libertățile pe care le solicită', susține Mike Pompeo

  • 12 August 2020 16:33
Poporul din Belarus are dreptul de a avea 'libertățile pe care le solicită', susține Mike Pompeo

Șeful diplomației americane Mike Pompeo și-a exprimat miercuri, la Praga, sprijinul pentru manifestanții din Belarus, făcând apel la regimul de la Minsk să nu utilizeze forța împotriva lor, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Vrem ca poporul din Belarus să se bucure de libertățile pe care le solicită, despre care crede că sunt în interesul său", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul ceh Andrej Babis.

"Cerem imediat ca manifestanții non-violenți să fie protejați și în siguranță, nu este în interesul nimănui să acționeze astfel", a adăugat el, referindu-se la utilizarea violenței de către forțele de ordine.

Șeful guvernului ceh a caracterizat la rândul lui drept "șocantă" și "scandaloasă" derularea evenimentelor din Belarus.

"Sper că Uniunea Europeană nu numai că va da publicității declarații, ci va lua și măsuri", a adăugat el, estimând că regimul din Belarus este unul "inacceptabil".

Protestele împotriva realegerii liderului autoritar Aleksandr Lukașenko, la putere de 26 de ani, zguduie capitala Minsk și multe alte orașe ale țării de duminică seară.

Dispersate violent de poliție cu grenade asurzitoare și gloanțe de cauciuc, aceste manifestații s-au soldat cu mii de arestări, cu moartea unui om și peste 250 de răniți, potrivit bilanțului oficial.

Ajuns marți în Republica Cehă, în prima etapă a unui turneu în Europa centrală axat pe China, 5G și relocarea trupelor americane retrase din Germania, șeful diplomației americane se va deplasa apoi în Slovenia, în Austria și în Polonia.

El va încerca să-i convingă pe partenerii săi să construiască rețelele 5G fără firma de telecomunicații Huawei, considerată o amenințare de Washington, și va discuta despre modul în care poate fi redusă dependența energetică a acestei regiuni față de Rusia.

În Polonia, Mike Pompeo va discuta și despre desfășurarea a cel puțin 1.000 de soldați americani suplimentari transferați din Germania.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău