Pompierii din California speră ca potolirea vântului să le permită să avanseze în lupta cu flăcările

  • 31 Iulie 2018 14:48
Pompierii din California speră ca potolirea vântului să le permită să avanseze în lupta cu flăcările

Cei aproximativ 36.000 de pompieri, care se luptă cu unul dintre cele mai distrugătoare incendii de vegetație din istoria statului California, speră ca vântul mai calm de marți să le permită să avanseze în acțiunile de control al flăcărilor, potrivit Reuters.

Decesele a șase persoane au fost confirmate și alte șapte sunt date dispărute de joia trecută. Peste 800 de locuințe și 300 de clădiri au ars din temelii, iar 37.000 de persoane au fost evacuate. Incendiul ''Carr'' a distrus 42.000 de hectare în orașul Redding și în împrejurimile acestuia.

Pompierii au declarat că au făcut progrese luni și că au securizat circa 23% din perimetrul flăcărilor, față de doar 5% săptămâna trecută, datorită vânturilor mai puțin intense, care se vor menține în regiune pentru următoarele două zile.

Focul, devenit deja al șaptelea cel mai distrugător din istoria Californiei, a ajuns săptămâna trecută, pe neașteptate, în orașul Redding și comunitățile învecinate după ce fost întețit de vânturi puternice și transformat într-o furtună de flăcări care a traversat râul Sacramento.

Acesta este cel mai mare dintre cele 17 incendii de vegetație care provoacă distrugeri în California, alimentate de vegetația uscată, temperaturile ridicate și vânturile imprevizibile.

Doi pompieri și cel puțin patru civili și-au pierdut viața, inclusiv doi copii mici și bunica acestora, care au decedat în timp ce se adăposteau sub o pătură umedă.

Cartiere întregi, inclusiv orașul Keswick de la periferia Redding, au fost distruse, iar rezidenții au fugit pentru a-și salva viețile într-o evacuare haotică. Luni, autoritățile au început să le permită unora dintre aceștia să se reîntoarcă acasă, deși circa 37.000 de oameni se află încă sub efectele ordinelor obligatorii de evacuare.

În total, incendiile de vegetație care au afectat vestul Statelor Unite au pârjolit anul acesta 1,8 milioane de hectare de teren, cu 24% mai mult decât media suprafeței pârjolite în aceeași perioadă în ultimul deceniu, potrivit statisticilor federale.

Autoritățile din California vorbesc despre nivele de intensitate a flăcărilor și impredictibilitate rar întâlnite. La nivelul statului, flăcările au distrus peste 165.000 de hectare din luna ianuarie, cel mai mare bilanț pentru finalul lunii iulie din ultimul deceniu, potrivit CalFire.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău