Pompeo recunoaște că SI s-a întărit în unele zone din Siria și Irak

  • 20 August 2019 18:02
Pompeo recunoaște că SI s-a întărit în unele zone din Siria și Irak

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a recunoscut marți că gruparea Stat Islamic (SI) s-a întărit în unele zone, dar a insistat că, cu toate acestea, capacitatea grupării islamiste de a întreprinde atacuri a fost mult redusă, transmit Reuters și AFP, citat de Agerpres.

'E complicat. Există, desigur, locuri unde ISIS este mai puternic astăzi decât era în urmă cu trei sau patru ani', a spus Pompeo, într-un interviu pentru emisiunea 'This Morning' a canalului CBS, arătând însă că autoproclamatul califat a fost anihilat și că islamiștilor le-a fost mult diminuată capacitatea de atac.

Mike Pompeo a fost întrebat în legătură cu un articol din New York Times potrivit căruia Inspecția generală a Pentagonului a constatat într-un raport recent o 'resurgență' a SI de când SUA s-au 'retras parțial' din Siria.

'Chiar dacă și-a pierdut ''califatul'' teritorial, SI în Irak și Siria și-a întărit capacitățile insurecționale în Irak și și-a reluat activitățile în Siria în acest trimestru', afirmă raportul.

Președintele Donald Trump a declarat în decembrie că trupele americane au reușit în misiunea lor de a învinge SI în Siria și că nu mai este nevoie de ele acolo. 'Am învins', a spus Trump cu acea ocazie.

Marți, Pompeo a mai afirmat că planul de înfrângere a SI în regiune a fost pus în aplicare împreună cu alte 80 de țări și că a fost un mare succes.

El a atras însă atenția că există întotdeauna riscul unei resurgențe a 'grupărilor radicale islamiste teroriste', precum Al-Qaida și Stat Islamic.

Acesta din urmă a revendicat atacul comis sâmbătă la o nuntă în capitala afgană Kabul, soldat cu 63 de morți și 182 de răniți.

Tot în interviul pentru CBS, Mike Pompeo s-a referit și la Coreea de Nord, afirmând că SUA sunt îngrijorate de recentele teste cu rachete cu rază scurtă întreprinse de Phenian. 'Aș fi dorit ca ei să nu fi făcut acest lucru', a declarat Pompeo.

Testele au complicat tentativele de reluare a negocierilor de denuclearizare între Washington și Phenian. 'Nu ne-am întors la masa negocierilor atât de repede pe cât speram, dar am spus foarte clar tot timpul, știam că vor fi obstacole pe parcurs', a adăugat șeful diplomației americane.

El a mai spus, fără a da detalii, că Stephen Biegun, trimisul special al SUA pentru Coreea de Nord, se află în regiune marți și miercuri.

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat a informat că Biegun se va deplasa în Japonia și Seul în săptămâna în curs.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău