Pompeo anunță că Statele Unite vor deschide pentru prima dată o ambasadă în Maldive

  • 28 Octombrie 2020 16:16
Pompeo anunță că Statele Unite vor deschide pentru prima dată o ambasadă în Maldive

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat miercuri că Statele Unite vor deschide pentru prima dată o ambasadă în Maldive, unde s-a aflat în cadrul unui turneu de cinci zile în Asia în încercarea de a contrabalansa ascensiunea Chinei în regiune, informează Reuters, peluat de Agerpres.

"Deschiderea acestei facilități nu se va întâmpla peste noapte, dar merită", a declarat Pompeo într-o conferință de presă într-o stațiune insulară din apropierea capitalei arhipelagului, Male.

"Este ceea ce trebuie făcut. Rolul vostru aici în regiunea indo-pacifică și în comunitatea internațională este din ce în ce mai important", a adăugat el.

Printre altele, Mike Pompeo a declarat miercuri că Partidul Comunist Chinez a operat ca un "prădător" în Sri Lanka, secretarul de stat menținând critici dure la adresa Chinei în timpul turneului său în Asia, adaugă Reuters.

"Vedem din acordurile proaste, încălcările suveranității și nelegiuirile pe uscat și pe mare că Partidul Comunist Chinez este un prădător, iar Statele Unite vin într-un mod diferit, noi venim ca prieten și ca partener", a spus Pompeo într-o conferință de presă televizată în capitala Colombo.

Pompeo a sosit în Sri Lanka din India, ca parte a turneului menit să susțină aliații împotriva creșterii ascensiunii politice și militare a Chinei în regiune în ultimii ani.

Spre deosebire de India, implicată într-o confruntare armată cu China și care a fost prima oprire în turneul lui Pompeo, Sri Lanka este un aliat apropiat al Beijingului.

China a investit miliarde de dolari în porturile din Sri Lanka și în autostrăzi ca parte a inițiativei sale ''Belt and Road'' (Noul Drum al Mătăsii) de legături de transport și energie, un program despre care Statele Unite consideră că este conceput pentru a prinde în capcana datoriilor țările mai mici.

Ministrul de externe Dinesh Gunawardena a declarat că Sri Lanka dorește pace și relații bune cu toți.

"Sri Lanka este o țară neutră, nealiniată, angajată pentru pace", a spus Gunawardena în conferința de presă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
20,49
Câțiva nori
Umiditate:46 %
Vint:4,47 m/s
Sun
19
Mon
15
Tue
13
Wed
13
Thu
14

Curs oficial BNM 25 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0000
USD 17.7044 -0.0000
RON 4.1909 -0.0000
UAH 0.6661 -0.0000
RUB 0.2434 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău