Pomo-LEX cere organizarea unor dezbateri publice largi privind proiectul de lege care va interzice candidarea la alegeri a fruntașilor Partidului Șor

  • 16 Iulie 2023 14:12
Pomo-LEX cere organizarea unor dezbateri publice largi privind proiectul de lege care va interzice candidarea la alegeri a fruntașilor Partidului Șor

Promo-LEX reiterează necesitatea respectării principiului proporționalității la stabilirea categoriilor de persoane cărora le-ar putea fi aplicată restricția de a candida la alegeri conform noului proiect de modificare a Codului Electoral. Asociația solicită, în continuare, organizarea unor dezbateri publice largi pe acest subiect, consultarea Comisiei de la Veneția și amintește, din nou, că modificarea legislației electorale înainte de alegeri nu este recomandată.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Asociației notează că ședințele plenare din 13-14 iulie au fost marcate de lipsa în corpore a opoziției parlamentare ceea ce, în opinia membrilor Promo-LEX, „afectează procesul legislativ și nu asigură o dezbatere autentică a subiectelor examinate”. 

Asociația Promo-LEX a recomandat deputaților să consulte „pe larg” proiectul cu partidele politice și actorii interesați, inclusiv cu Comisia de la Veneția și înainte ca documentul să fie examinat în Parlament, în prima lectură. 

Amintim că Parlamentul a votat vineri, 14 iulie, în primă lectură proiectul de modificare a Codului Electoral care interzice liderilor și fruntașilor partidelor declarate neconstituționale să participe la alegeri timp de trei ani de la scoaterea formațiunilor lor în afara legii.

Președinta Comisiei Juridice a Parlamentului Olesea Stamate a declarat că săptămâna viitoare vor avea loc primele consultări publice pe marginea acestui proiect. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,54 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău