Membrii Partidului Șor nu vor putea participa la alegeri timp de trei ani / Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de modificare a Codului Electoral

  • 14 Iulie 2023 15:31
Membrii Partidului Șor nu vor putea participa la alegeri timp de trei ani / Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de modificare a Codului Electoral

Parlamentul a votat astăzi, 14 iulie, în primă lectură un proiect de modificare a Codului Electoral care interzice liderilor și fruntașilor partidelor declarate neconstituționale să participe la alegeri timp de trei ani de la scoaterea formațiunilor lor în afara legii. Modificările îi vizează nemijlocit pe cei din fostul Partid Șor, declarat neconstituțional pe 19 iunie, de către Curtea Constituțională de la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Sub incidența acestor modificări vor nimeri persoanele care, în momentul scoaterii în afara legii, „erau membri ai organului executiv al partidului /.../ declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului /.../”.

Președinta Comisiei Juridice Numiri și Imunități Olesea Stamate:

„Se propune completarea cu litera E a alineatul 2 al art 16 capitolul restricții privind exercitarea drepturilor electorale,  a Codului Electoral în următorul sens: nu pot fi alese pe o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic persoanele care în acel moment erau membri ai organului executiv al partidului declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului”, a spus Stamate. 

Olesea Stamate a menționat că săptămâna viitoare vor avea loc primele consultări publice pe marginea acestui proiect.

De asemenea, atributele partidelor interzise nu vor putea fi utilizate de către alte forțe politice sau blocuri electorale. În caz contrar, acestora ar putea să li se refuze înregistrarea ca partid sau în calitate de concurent electoral.

Președinta Comisiei Juridice a Parlamentului Olesea Stamate a menționat că acest proiect de lege a fost elaborat într-un anumit context și ca urmare a hotărârii Curții Constituționale. El nu vizează un singur partid politic, el poate viza orice partid politic care va admite un comportament similar cu partidul declarat recent neconstituțional, a specificat Stamate.

Deputatul independent Denis Ulanov, fost parlamentar al Partidului Șor a declarat că aceste modificări ar încălca normele constituționale și practica Curții Europene a Drepturilor Omului.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,66 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău