Pomicultorii încă nu și-au primit compensațiile promise de autorități
-
29 Decembrie 2016 14:12
Compensațiile pentru agricultorii care au avut de suferit de pe urma înghețurilor din primăvară din acest an ar urma să ajungă la pomicultori în luna februarie a anului viitor.
Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, regulamentul care prevede modul de acordare a compensațiilor ar urma să fie aprobat la prima ședință de Guvern din anul 2017.
Agricultorii din Nordul țării, care au avut de suferit de pe urma înghețurilor din primăvara acestui an, susțin că nu și-au primit compensațiile promise de autorități. Ex-președintele Uniunii Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, susține că Ministerul Agricuturii nu-și onoreză promisiunile făcute încă în luna aprilie, iar pomicultorii sunt puși în situația să înceapă noul an agricol cu datorii de sute de mii de lei.
„Situația este foarte proastă și foarte alarmantă. În pofida promisiunilor publice făcute de ministrul Agriculturii, marea majoritate dintre ei a pierdut de la 70-90 %, în pofida promisiunilor că statul va oferi ajutor. Pomicultorii așa și nu și-au mai primit compensațiile”, a constatat Alexandru Slusari.
Președintele Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, spune că producătorii agricoli care au pierdut din recoltă din cauza înghețurilor timpurii vor primi compensații mici.
„Fermierii vor obține o compensare de 20 % din numărul total al pierderilor. Astfel din cele 207 milioane de lei, fermierii ar putea primi circa 40 de milioane de lei”, a declarat Valeriu Cosarciuc.
Solicitat de Radio Chișinău, viceministrul Agriculturii și industriei alimentare, Iurie Ușurelu, a recunoscut că plata compensațiilor a fost tergiversată și vine cu explicații.
„Ne-am străduit să evităm riscurile ca în liste să nu se regăsească pomicultorii care nu au suferit. Doi, atunci când zicem că am suferit în proporție de 30, 50, 60% nu era prea clar mecanismul ce înseamnă. Atunci am preluat din mecanismele vecinilor, când evaluarea pierderilor se face după recoltare”, a explicat Iurie Ușurelu.
În luna septembrie a acestui an, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunța că circa zece mii de hectare de culturi pomicole au fost prejudiciate din cauza calamităților naturale, dintre care 6,5 mii de hectare au avut de suferit în urma înghețurilor și alte circa 3,5 mii de hectare de livezi și viță de vie au fost afectate de grindină mare și ploi torențiale. Atunci, autoritățile anunțau că vor fi acoperite costurile tratamentelor fitosanitare pentru protecția plantelor pentru anul 2016, în valoare de circa 5 mii lei per hectar pentru plantațiile de măr și 3,5 mii lei per hectar pentru sâmburoase.