Poluarea atmosferică generează proteste în mai multe orașe din Balcani

  • 17 Ianuarie 2020 14:35
Poluarea atmosferică generează proteste în mai multe orașe din Balcani

Alerte de smog și poluare atmosferică au fost emise în mai multe orașe din Balcanii de Vest, generând o serie de proteste și apeluri publice prin care rezidenții au cerut autorităților locale să adopte măsuri pe termen lung împotriva acestor fenomene, informează DPA și AFP, preluat de Agerpres.

 

În Belgrad, un protest a fost programat pentru vineri seară, în timpul căruia manifestanții vor cere "măsuri pentru protejarea populației și o transparență mai mare în privința informărilor oficiale legate de poluarea extrem de ridicată".

"Suntem indignați de felul în care Guvernul a tratat această problemă", au declarat reprezentanții mișcării de opoziție "Ne davimo Beograd" ("Să nu sufocăm Belgradul"), organizatoarea acestui protest.

Autoritățile locale au păstrat în general tăcerea în privința acestei chestiuni sau au comunicat cifre mai mici atunci când au vorbit despre nivelul de poluare.

O declarație guvernamentală de joi după-amiază, prin care directorii de grădinițe și școli erau îndemnați să monitorizeze situația și să decidă din proprie inițiativă dacă vor închide aceste unități de învățământ, a fost criticată vehement de mass-media și de activiștii de mediu, care au considerat-o tardivă și șovăielnică.

"Situația nu este mai gravă decât a fost în trecut. Este mai gravă în anumite orașe din cauza vremii și a smogului, pentru că nu avem zăpadă și în lipsa Kosava", a declarat joi Ana Brnabic, prim-ministrul Serbiei.

Kosava - un vânt puternic din Balcani, care bate periodic, durează mai multe zile și curăță aerul din Belgrad - a fost intermitent în această iarnă. Meteorologii se așteaptă ca acest vânt sezonier să se manifeste din nou pe durata acestui weekend și să determine o scădere a poluării atmosferice.

În schimb, celelalte orașe din regiunea Balcanilor nu beneficiază de un astfel de "agent natural de curățare", iar rezidenții doresc ca autoritățile să alcătuiască un plan pe termen lung care să prevadă eliminarea celor mai grave substanțe poluante.

Skopje din Macedonia de Nord, Sarajevo și Tuzla din Bosnia și Podgorica din Muntenegru sunt afectate la rândul lor de niveluri similare de poluare atmosferică.

Fenomenul devine vizibil în regiunea Balcanilor după instalarea smogului, iar particulele poluante se lipesc de vaporii de apă. Principalii vinovați sunt fumul degajat de coșurile sobelor cu lemn din multe locuințe, de centralele termice care funcționează pe bază de lignit și de traficul rutier.

În ultimii ani, capitalele țărilor din această regiune a Europei au apărut cu regularitate în Topul 10 al celor mai poluate orașe din lume, conform aplicației specializate AirVisual. Sarajevo ocupă în această săptămână primul loc în acest clasament, devansând Ulan Bator și Dacca, în timp ce Belgrad se află pe poziția a opta.

Potrivit unui studiu publicat recent de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, poluarea aerului este direct responsabilă cu aproape 20% din totalul deceselor premature înregistrate în 19 orașe din Balcanii de Vest. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău