Poluarea aerului ar putea fi asociată cu un risc crescut de glaucom (studiu)

  • 25 Noiembrie 2019 19:20
Poluarea aerului ar putea fi asociată cu un risc crescut de glaucom (studiu)

Poluarea aerului ar putea fi asociată cu un risc crescut de apariție a glaucomului, potrivit autorilor unui studiu publicat recent în Investigative Ophthalmology & Visual Science (IOVS), informează luni Press Association, preluat de Agerpres.

Oameni de știință din Marea Britanie au remarcat că persoanele care locuiesc în zone mai poluate sunt asociate cu o probabilitate mai mare de a dezvolta această afecțiune oculară care poate să ducă la orbire.

Autorii studiului au descoperit că oamenii care trăiesc în cele mai poluate zone sunt cu cel puțin 6% mai predispuși să dezvolte glaucom în comparație cu semenii lor din zonele cel mai puțin poluate.

De asemenea, ei prezintă o probabilitate mai mare de a avea o retină mai subțire, una dintre modificările tipice din procesul de apariție a glaucomului.

Experții sugerează că particulele fine din aer vătămează sistemul nervos și contribuie la apariția inflamațiilor.

Potrivit aceluiași studiu, presiunea oculară nu a fost asociată cu poluarea aerului.

Din acest motiv, autorii studiului consideră că poluarea aerului ar putea influența riscul de glaucom prin intermediul unui mecanism diferit.

Profesorul Paul Foster de la Institutul de Oftalmologie din cadrul University College London (UCL), coordonatorul cercetării, a declarat: "Am descoperit încă un motiv pentru care poluarea aerului ar trebui să fie considerată o prioritate de sănătate publică și că evitarea surselor de poluare atmosferică ar putea fi benefică pentru sănătatea oculară".

"Deși nu putem să confirmă deocamdată că această asociere este una de cauzalitate, sperăm să ne continuăm studiul pentru a determina dacă poluarea aerului cauzează într-adevăr glaucom și pentru a afla dacă există anumite strategii de evitare care să-i ajute pe oameni să-și reducă expunerea la poluarea atmosferică pentru a scădea riscurile de sănătate", a adăugat profesorul britanic.

Studiul s-a bazat pe 111.370 de participanți la o cercetare în masă organizată de UK Biobank și care au efectuat teste oculare din 2006 până în 2010 în diverse clinici din Marea Britanie.

Participanții au fost întrebați dacă au avut glaucom și au efectuat teste oculare, care au inclus măsurarea presiunii intraoculare și scanarea cu laser a retinei.

Datele lor medicale au fost asociate apoi cu măsurători ce au vizat poluarea aerului și care au fost realizate în zonele lor de rezidență. Cercetătorii s-au concentrat prioritar pe chestiunea particulelor în suspensie - cu diametre egale sau mai mici de 2,5 micrometri (PM2,5).

Un alt autor principal al studiului, Sharon Chua, medic la Spitalul de Oftalmologie Moorsfields și cercetătoare la Institutul de Oftalmologie din cadrul UCL, a spus: "Poluarea aerului ar putea contribui la dezvoltarea glaucomului din cauza constricției vaselor de sânge, iar acest aspect leagă și mai mult poluarea atmosferică de un risc crescut de maladii cardiace".

"O altă posibilitate este aceea că particulele fine (din aer, n.r.) ar putea avea un efect toxic direct, care afectează sistemul nervos și care contribuie la apariția inflamațiilor", a adăugat Sharon Chua.

Expunerea la particulele fine reprezintă unul dintre cei mai puternici factori de predicție ai mortalității cauzate de poluanții atmosferici, au adăugat autorii studiului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,1 m/s
Sat
17
Sun
15
Mon
15
Tue
17
Wed
14

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău