Polonia trebuie să se pregătească pentru riscul unui război cu Rusia, susține ministrul polonez al apărării

  • 05 Februarie 17:15
Polonia trebuie să se pregătească pentru riscul unui război cu Rusia, susține ministrul polonez al apărării

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat într-un interviu publicat luni că Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru amenințarea unui război cu Rusia, scrie G4Media.

În interviul acordat ziarului Super Express, ministrul polonez a fost întrebat dacă el consideră posibilă în final o înfrângere militară a Ucrainei în fața Rusiei și o invadare ulterioară a Poloniei într-un asemenea scenariu.

„Mă aștept la orice scenariu și le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al apărării în situația în care ne regăsim astăzi”, a răspuns ministrul polonez al apărării, membru al recent numitului guvern condus de liberalul Donald Tusk, transmite Agerpres.

Același ministru, în vârstă de 42 de ani, a ținut să adauge că nu a „spus aceste cuvinte din senin”, ci le-a cântărit cu atenție înainte.

El a mai menționat că ministerul pe care-l conduce a început să facă pași concreți pentru a se pregăti pentru amenințarea despre care a vorbit, examinând inclusiv lacunele în aprovizionarea armatei cu echipamente militare.

Deși achizițiile de armament pe scară extinsă sunt foarte importante, echipamentul individual al fiecărui soldat trebuie tratat cu aceeași seriozitate, a indicat ministrul polonez.

El a mai spus că Polonia intenționează să joace un rol foarte important în apărarea comună a UE.

De când a început războiul în Ucraina, Polonia și-a sporit bugetul militar până la 4% din PIB – dublu față de angajamentul din cadrul NATO de 2% – și a încheiat numeroase contracte pentru achiziții masive de armament, în special cu SUA și Coreea de Sud.

Pentru unul din aceste contracte Washingtonul a aprobat la sfârșitul lunii august vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache către armata poloneză, contract în valoare de 12 miliarde de dolari.

Alte contracte majore de achiziții de armament din SUA au fost semnate pentru 486 de lansatoare multiple de rachete HIMARS, în valoare totală de circa 10 miliarde de euro, 32 de avioane de luptă F-35, 366 de tancuri Abrams și sisteme antiaeriene Patriot.

 Contractele semnate cu Coreea de Sud privesc în special achiziția a peste 800 de obuziere K9, circa o mie de tancuri K2 Black Panther, 50 de avioane de luptă FA-50 și 288 de lansatoare multiple de rachete K239.

Polonia a încheiat de asemenea cu filiala britanică a producătorului de armament european MBDA un contract de circa 2,4 miliarde de dolari pentru achiziția de rachete antiaeriene, plus un contract de circa 1,4 miliarde de euro pentru patru sisteme norvegiene de rachete antinavă Kongsberg.

Livrarea tuturor acestor echipamente se va desfășura pe parcursul mai multor ani, iar unele dintre ele, precum obuzierele sud-coreene, vor fi parțial fabricate în Polonia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău