Polonia, ținta unui atac cibernetic „fără precedent”, potrivit guvernului

  • 15 Iunie 2021 14:34
Polonia, ținta unui atac cibernetic „fără precedent”, potrivit guvernului

Parlamentul polonez a fost convocat miercuri dimineață într-o sesiune cu ușile închise în urma unui val de atacuri cibernetice împotriva țării, a declarat marți vicepreședintele forului legislativ de la Varșovia, citat de AFP, potrivit Agerpres.

'Vom asculta explicații și informații din partea premierului' Mateusz Morawiecki, care a cerut convocarea sesiunii, a specificat Malgorzata Kidawa-Blonska.

'Facem obiectul unui atac cibernetic fără precedent împotriva Poloniei, împotriva instituțiilor poloneze și utilizatorilor de e-mailuri', a declarat marți purtătorul de cuvânt al guvernului Piotr Muller într-o intervenție la televiziunea privată Polsat News.

În cadrul acestei sesiuni, Morawiecki dorește să prezinte deputaților documente secrete privind 'amploarea' atacurilor cibernetice, a adăugat el.

Săptămâna trecută, ministrul responsabil cu programul național de vaccinare, Michal Dworczyk, a fost victima unui atac cibernetic împotriva adresei sale private de e-mail. Unele dintre mesajele sale au fost ulterior postate pe aplicația Telegram.

Amploarea atacurilor 'este mai largă și nu îi vizează doar pe ministrul Dworczyk, membrii cabinetului de miniștri sau partidul Lege și Justiție (PiS, conservator-naționalist, aflat la putere), ci și un grup extins de persoane', a adăugat Muller.

După atac, ministrul Dworczyk a declarat joia trecută că 'sintaxa și limbajul mesajelor, precum și metadatele fișierelor publicate indică faptul că aceste materiale ar putea să fi fost pregătite și prelucrate de către persoane vorbitoare de limbă rusă'.

Potrivit presei poloneze, e-mailul lui Dworczyk conținea și documente oficiale, între care unele cu caracter secret, ceea ce el neagă.

Ținta hackerilor au fost și rețelele sociale ale soției ministrului Dworczyk, notează AFP.AG

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău