Polonia: Sute de migranți au rupt gardul de sârmă de la graniță. Atacul a fost supervizat de forțele bieloruse

  • 24 Noiembrie 2021 13:38
Polonia: Sute de migranți au rupt gardul de sârmă de la graniță. Atacul a fost supervizat de forțele bieloruse

Poliția de frontieră poloneză anunță, miercuri, că un grup de migranți a spart gardul de sârmă ghimpată de la granița țării și a încercat să pătrundă forțat în țară. Într-o postare pe Twitter, autoritățile poloneze spun că atacul a fost „supervizat” de forțele bieloruse și că migranții au atacat cu pietre.

„Ieri, în data de 23.11, în jurul orei 19:00, un grup de 100 de străini agresivi au trecut cu forța granița. Pietre au fost aruncate în forțele de ordine poloneze. Atacul a fost supervizat de forțele bieloruse”, se arată în postarea de pe Twiter a poliției de frontieră poloneze, scrie digi24.ro.

UE și SUA au acuzat Belarus de orchestrarea crizei ca represalii la sancțiunile europene impuse împotriva regimului Lukașenko, care se află la putere de aproape trei decenii și a zdrobit opoziția și mass-media independente.

Într-un interviu acordat BBC, Lukașenko a declarat că polițiștii de frontieră belaruși i-au ajutat „poate” pe migranți să treacă, însă a negat că Minskul i-a adus în Belarus. El a îndemnat UE să-i primească pe migranți.

Potrivit Belarus, în prezent există circa 7.000 de migranți pe teritoriul său.

Human Rights Watch: Belarusul și Polonia sunt ambele responsabile de criza umanitară

Human Rights Watch scrie că mii de oameni sunt blocați într-un vid disperat la granița dintre Belarus și Polonia, drepturile le sunt încălcate grav, iar viețile le sunt puse în pericol. Încurajați de agenți de călătorie locali să vină la Minsk, ei au ajuns la granița UE cu Belarus în speranța că vor putea să treacă în Polonia.

Conform raportului, oficialii polonezi îi resping pe cei care încearcă să treacă graniță și îi forțează înapoi pe cei care reușesc să treacă. Când ajung înapoi la Minsk, sunt bătuți de forțele bieloruse care îi arestează și îi forțează să încerce să treacă din nou în Polonia. De multe ori îi și opresc să călătorească în alte părți ale Belarusului sau să se întoarcă în țările de origine.

Fără să poată să stea în nicio țară sau să se întoarcă acasă, oamenii stau de zile și săptămâni la graniță fără adăpost sau acces la hrană sau apă. Din această cauză, oamenii mor, suferă e hipotermie sau de alte boli și răni.

Belarusul și Polonia sunt ambele responsabile de această criză umanitară, mai scrie Human Rights Watch.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău