Polonia și Ucraina reiau discuțiile cu privire la tranzitul cerealelor

  • 18 Aprilie 2023 12:18
Polonia și Ucraina reiau discuțiile cu privire la tranzitul cerealelor

Ucraina va încerca să deblocheze exporturile de alimente și cereale prin Polonia, marți, în cea de-a doua zi de discuții care vor avea loc la Varșovia, după ce o parte dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei din Europa Centrală au impus embargouri cu privire la produsele ucrainene, transmite Agerpres.

Recent, Polonia, Ungaria și Slovacia au interzis importurile de cereale din Ucraina, în încercarea de a-și proteja piețele de un aflux de cereale ieftine. După invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa și Orientul Mijlociu. Însă aceste cereale au ajuns să inunde piețele din Polonia, România și alte țări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit.

Impactul cerealelor ucrainene a creat o problemă politică pentru Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia, aflat la guvernare, într-un an electoral și cu o economie împotmolită în stagflație.

Ucraina și Polonia au început luni discuțiile cu privire la embargoul impus de autoritățile de la Varșovia, care au mers mai departe decât alte state prin oprirea cerealelor și produselor alimentare ucrainene aflate în tranzit.

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat marți pentru postul public de radio PR1 că discuțiile vor continua. "Vorbim atât cu UE cât și cu Ucraina pentru a găsi soluții. Vrem ca aceste produse să meargă în Europa, dar să ajungă în toată Europa", a spus Robert Telus. "Astăzi ne vom așeza la discuții...Este vorba de discuții tehnice pentru a găsi o soluție și a permite acest tranzit să ajungă în Europa", a adăugat oficialul polonez.

În Ungaria, oficialii verifică livrările de cereale ucrainene la graniță, autorizând doar livrările în tranzit, a informat agenția de presă MTI citându-l pe Marton Nobilis, secretar de stat în Ministerul ungar al Agriculturii.

Ungaria și alte state din Europa Centrală și-au unit eforturile pentru a cere găsirea unei soluții la nivelul întregii UE.

Comisia Europeană a criticat drept "inacceptabile" acțiunile comerciale unilaterale cu privire la cerealele din Ucraina adoptate de Polonia, Ungaria și Slovacia. Ambasadorii la UE ai statelor membre urmează să discute miercuri acestea interdicții, potrivit unui oficial european de rang înalt citat de Reuters, care a precizat că din cauza prețurilor și cererii globale reduse, cerealele rămân în blocul comunitar în loc să fie vândute.

Aceste interdicții vin într-un moment în care un acord care permite Ucrainei să exporte milioane de tone de cereale din porturile sale de la Marea Neagră urmează să expire la data de 18 mai. Solicitările Rusiei au făcut ca perspectivele prelungirii acordului să fie incerte.

Potrivit celor mai recente date ale Executivului comunitar, importurile UE de produse agroalimentare din Ucraina au crescut cu 88% în 2022 comparativ cu 2021, până la 13 miliarde de euro, reprezentând 8% din importurile totale agri-food ale blocului comunitar. Cea mai mare creștere s-a înregistrat la importurile de cereale, un avans de 2,8 miliarde de euro, până la 4,6 miliarde de euro. Importurile de porumb și grâu din Ucraina au crescut cu 62%, respectiv 960%, în termeni de volum. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău