Polonia și țările baltice cer o mai mare prezență a NATO pentru „a proteja fiecare centimetru din teritoriu”

  • 29 Aprilie 2022 14:44
Polonia și țările baltice cer o mai mare prezență a NATO pentru „a proteja fiecare centimetru din teritoriu”

Miniștrii de externe din Estonia, Eva-Maria Liimets, Letonia, Edgars Rinkevics, Lituania, Gabrielius Landsbergis, și Polonia, Zbigniew Rau, și-au exprimat vineri la unison, în cadrul unei reuniuni desfășurate la Riga, dorința ca statele lor să beneficieze de o mai mare prezență a NATO.

"Schimbările în ceea ce privește situația de securitate în regiunea noastră presupun o schimbare în politica de apărare a NATO. Vrem o prezență permanentă a NATO în țările baltice și în Polonia ca să putem rezista oricărei tentative a Rusiei și Belarusului și proteja fiecare centimetru din teritoriul nostru", a declarat ministrul leton Edgars Rinkevics, citat de Agerpres.

Solicitarea oficială privind staționarea unor unități de luptă în fiecare dintre cele patru țări menționate va fi prezentată la summitul NATO de la Madrid.

Cei patru miniștri au căzut de acord și asupra necesității de a continua și a intensifica sprijinul acordat Ucrainei sub formă de echipamente militare și armament.

Cele trei țări baltice au trimis în Ucraina ajutor umanitar în valoare de 600 de milioane de euro, printre care rachete antiaeriene, rachete antitanc și diverse tipuri de muniții.

Ministrul apărării leton, Artis Pabriks, a anunțat recent că este în căutarea unui loc care poate deveni sediul celei de-a doua baze militare internaționale pentru extinderea prezenței NATO, în cazul în care această extindere va fi aprobată. În prezent, există un batalion special al NATO ce numără 1.500 de militari, la cea mai mare bază militară din Letonia, la nord de Riga.

Pabriks a declarat presei locale că înființarea unei a doua baze militare permanente a NATO va fi un proces îndelungat, deși inițial trupele ar putea fi cazate în corturi de campanie și structuri temporare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău