Polonia și Lituania, reacție după ce Aleksandr Lukașenko a anunțat punerea trupelor în stare de alertă la granița de vest a Belarusului

  • 19 August 2020 19:14
Polonia și Lituania, reacție după ce Aleksandr Lukașenko a anunțat punerea trupelor în stare de alertă la granița de vest a Belarusului

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat miercuri că nu există niciun motiv de preocupare privind situația de la frontiera Poloniei cu Belarus, după ce președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a anunțat că înalta conducere militară a țării a desfășurat trupe la frontiera de vest, cu Polonia și Lituania, și le-a plasat în alertă maximă. La rândul său, președintele lituanian Gitanas Nauseda i-a cerut liderului bielorus să nu recurgă la acțiuni care ar putea duce la "regrete amarnice", relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu cea mai mare provocare din regimul său de 26 de ani după alegerile contestate de la 9 august, a cerut miercuri intensificarea controalelor la frontiere pentru a preveni afluxul de "combatanți și arme". De asemenea, el a cerut poliției să pună capăt tulburărilor din întreaga țară.

Cu o zi mai devreme, liderul autocrat a anunțat că trupe armate au fost masate la frontiera de vest, cu Polonia și Lituania, și puse în stare de alertă maximă, ca reacție la o pretinsă amenințare externă.

Anterior în această săptămână, agenția rusă RIA a relatat că armata din Belarus intenționează să organizeze exerciții militare în perioada 17-20 august în regiunea Grodno de la frontiera cu Polonia și Lituania, ambele state membre NATO. De asemenea, Lukașenko a mai spus că o brigadă de asalt aerian se va muta la frontiera vestică a Belarus.

"În cadrul acțiunilor normale, de rutină, ne uităm la ceea ce se întâmplă dincolo de frontiera noastră și în acest moment nu există motive de îngrijorare", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki în cadrul unei conferințe de presă, după încheierea summitului extraordinar al UE prin videoconferință.

Nicio intervenție externă nu poate fi permisă în Belarus, a adăugat Morawiecki, într-o referire aparentă la Rusia, de la care Lukașenko a cerut ajutor militar și care este probabil să joace un rol decisiv în evoluția crizei.

Morawiecki a spus că UE ar trebui să ofere Belarus o alternativă la legăturile sale economice cu Rusia.

"Belarus este foarte dependentă economic de Rusia... Ceea ce vreau să spun este să lucrăm la anumite mecanisme prin care această dependență să devină mai mică", a adăugat premierul polonez.

La rândul său, președintele lituanian Gitanas Nauseda l-a avertizat pe Aleksandr Lukașenko să nu recurgă la acțiuni pe care ar putea duce la "regrete amarnice" după ce acesta a ordonat poliției să pună capăt protestelor din capitala Minsk.

Într-o conferință de presă de după summitul extraordinar al UE dedicat situației din Belarus, Nauseda a numit ordinul lui Aleksandr Lukașenko "cel puțin controversat".

"Singura cale spre reconciliere este rezolvarea conflictului pașnic. Nu trebuie făcut nimic împotriva societății care ar putea duce la regrete amarnice", le-a mai spus el reporterilor la Vilnius.

Liderii de la summitul UE au convenit că sunt necesare noi alegeri în Belarus, a mai spus el.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău