Polonia se așteaptă la noi confruntări cu migranții la granița belarusă. Putin și Lukașenko, preocupați de prezența trupelor poloneze la frontieră

  • 09 Noiembrie 2021 15:53
Polonia se așteaptă la noi confruntări cu migranții la granița belarusă. Putin și Lukașenko, preocupați de prezența trupelor poloneze la frontieră

Circa 2.000 de migranți sunt adunați la granița dintre Belarus și Polonia și încearcă să pătrundă în UE, a declarat marți un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, instituție care l-a acuzat pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko de o abordare ''în stil gangsteresc'' prin facilitarea trecerii migranților spre UE ca represalii față de sancțiunile europene împotriva Belarusului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Autoritățile poloneze, care estimează la 3.000-4.000 numărul migranților de la graniță, au desfășurat la frontieră mii de soldați și se pregătesc pentru noi confruntări între forțele de ordine și migranți.

Aceștia din urmă au făcut focuri de tabără pentru a se încălzi de-a lungul gardului de sârmă ghimpată dincolo de care doresc să treacă. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat marți dimineață zona de frontieră cu Belarusul în apropierea localității Kuznica și le-a mulțumit soldaților pentru ''misiunea dificilă'' pe care o efectuează.

Migranții au folosit luni lopeți, bâte și alte instrumente pentru a rupe gardul de sârmă ghimpată, escaladând astfel o criză ce a determinat acum noi sancțiuni europene împotriva Belarusului pentru acest ''atac hibrid'' orchestrat de președintele Aleksandr Lukașenko. 

Cele 27 de state membre au aprobat astfel marți propunerea Comisiei Europene de suspendare a dispozițiilor menite să faciliteze emiterea de vize către funcționarii belaruși. Executivul comunitar a anunțat că pregătește și sancțiuni împotriva companiilor aeriene care participă la transportul migranților din Orientul Mijlociu către capitala Belarusului.

În acest timp, Ministerul de Externe din Belarus a avertizat Polonia ''să nu recurgă la vreo provocare împotriva Republicii Belarus pentru a justifica posibile acțiuni militare ilegale împotriva oamenilor neînarmați lipsiți de apărare''.

La rândul său, Ministerul Apărării polonez a anunțat că forțele de securitate belaruse se îndreaptă către zonele de graniță unde s-au adunat migranții, publicând și o înregistrare video ce arată un șir de bărbați în uniformă aflați în marș în pădure la frontieră.

Potrivit agenției de presă belaruse Belta, președintele rus Vladimir Putin și cel belarus Aleksandr Lukașenko au discutat marți la telefon despre criza migrației de la frontiera belaruso-poloneză și și-au exprimat preocuparea față de prezența trupelor poloneze acolo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău