Polonia s-ar putea îndrepta spre formarea unui guvern minoritar

  • 18 Septembrie 2020 15:14
Polonia s-ar putea îndrepta spre formarea unui guvern minoritar

Polonia s-ar putea îndrepta spre formarea unui guvern minoritar, după ce câteva zeci de deputați ai majorității guvernamentale conduse de Partidul Lege și Justiție (PiS, conservator) au sfidat orientările formațiunii, în timpul unui vot în parlament, a declarat vineri un înalt oficial al PiS, transmite dpa, preluat de Agerpres.

 

Majoritatea guvernamentală "practic nu mai există", a afirmat vicepreședintele Camerei inferioare a parlamentului (Sejm), Ryszard Terlecki.

"Firește, situația nu e pecetluită, se pot întâmpla multe în politică", a adăugat el.

Conducerea PiS se va reuni luni pentru a discuta pașii următori, dar Polonia "se confruntă cu perspectiva unui guvern minoritar, iar dacă acest lucru va face guvernarea imposibilă, atunci vor fi necesare alegeri anticipate", a explicat politicianul, citat de agenția PAP preluată de dpa.

Totul a pornit de la proiectul legii privind desființarea crescătoriilor de animale pentru blană, cuprinzând și o largă serie de măsuri favorabile protecției animalelor, împotriva căreia au votat aproape 40 de deputați ai majorității guvernamentale, care l-au sfidat astfel pe influentul lider al PiS, Jaroslaw Kaczynski, cunoscut iubitor de pisici. Proiectul a fost adoptat în final cu sprijinul unor deputați din opoziția liberală.

PiS nu dispune singur în Sejm decât de 197 din cele 460 de locuri, guvernând cu sprijinul formațiunilor Polonia Unită (19 mandate) și Acord (18 mandate).

Legea a fost criticată în special de către Polonia Unită, o formațiune mai conservatoare decât PiS. Alte inițiative recente, precum retragerea din Convenția de la Istanbul (Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice) și acțiunile anti-LGBT pot fi de asemenea atribuite politicienilor acestui partid satelit al PiS.

În cazul unor alegeri anticipate, facțiunile rebele nu vor fi incluse pe listele electorale ale PiS, a menționat Terlecki.

Creșterea animalelor pentru blană este o industrie importantă în Polonia, al treilea producător de blană după China și Danemarca, potrivit ONG-urilor. Polonia este, de asemenea, un important exportator de carne kosher către Israel și comunitățile evreiești europene.

Următoarele alegeri legislative din Polonia ar urma să se desfășoare în mod normal în 2023.

Coaliția tripartită aflată la guvernare la Varșovia este de mai multe săptămâni scena unei lupte pentru putere, în perspectiva unei posibile remanieri a actualului executiv.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău