Polonia reacționează după ce Putin a spus că teritoriile sale au fost „cadou de la Stalin”: Un criminal îl albește pe alt criminal

  • 22 Iulie 2023 16:05
Polonia reacționează după ce Putin a spus că teritoriile sale au fost „cadou de la Stalin”: Un criminal îl albește pe alt criminal

Ambasadorul Rusiei la Varșovia a fost convocat „de urgență”, sâmbătă, de diplomația poloneză, după ce dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, a făcut declarații cu privire la integritatea teritorială a țării și la granițele acesteia. Guvernul de la Varșovia consideră că declarațiile acestuia au fost „provocatoare”: „este o tentativă de albire a criminalului de război care a fost Stalin de către un alt criminal de război, care este Putin astăzi”.

Sângerosul dictator rus a acuzat, vineri, Polonia că are „planuri revanșarde” și că intenționează să „recupereze” teritorii din vestul Ucrainei, reluând una dintre susținerile ridicolului său omolog și partener de invazie, Aleksandr Lukașenko.

Rusia și Belarusul acuză constant Polonia că vrea să „atace” Ucraina. Putin a susținut, între altele, că regiunile de vest ale Poloniei actuale au fost un „cadou al lui Stalin” făcut polonezilor după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Convocarea ambasadorului rus este o urmare a „declarațiilor provocatoare ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, precum și a amenințărilor și a altor acțiuni neprietenoase ale Federației Ruse față de Polonia și față de aliații noștri”, a declarat Pawel Jablonski, oficial cu rang de ministru în diplomația poloneză.

„Întâlnirea a fost foarte scurtă”, a precizat el pentru presă la finalul acesteia.

„Granițele între țări sunt absolut de neatins și Polonia se opune oricărei revizuiri” a acestora, a declarat Jablonski.

Prim-ministrul guvernului Poloniei, Mateusz Morawiecki, i-a răspuns, vineri seara, printr-o postare pe Twitter, lui Putin, reiterând că „Stalin a fost un criminal de război, responsabil de moartea a sute de mii de polonezi” în timpul și după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Jablonski, este o „tentativă de albire a criminalului de război care a fost Stalin de către un alt criminal de război, care este Putin astăzi”.

În aplicarea deciziilor luate în 1945 de marile puteri la finalul conflictului mondial, Polonia a fost deplasată cu 300 km pătrați spre vest, comparativ cu harta de dinaintea războiului.

Uniunea Sovietică a păstrat, astfel, teritoriile poloneze pe care le anexase în 1939, când a invadat Polonia alături de naziști, în timp ce Polonia a beneficiat, în schimb, de câteva regiuni care aparținuseră Germaniei - Silezia, Pomerania, Brandenburg-ul de Est, sudul Prusiei Orientale și fostul Oraș Liber Danzig.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău