Polonia | Președintele și premierul anunță un marș național pentru duminică, în locul celui interzis al extremiștilor de dreapta

  • 08 Noiembrie 2018 13:10
Polonia | Președintele și premierul anunță un marș național pentru duminică, în locul celui interzis al extremiștilor de dreapta

Președintele polonez Andrzej Duda și premierul Mateusz Morawiecki au anunțat miercuri organizarea la 11 noiembrie a unui marș național la Varșovia, pentru a sărbători centenarul independenței țării, la câteva ore după ce primarul capitalei a interzis o adunare a extremiștilor de dreapta prevăzută tot duminică, relatează AFP.

Aceștia din urmă au anunțat că vor contesta interdicția și au promis că marșul va avea loc.

Schimbările de situație de miercuri după-amiază reflectă haosul din jurul pregătirilor guvernului partidului conservator Lege și Justiție (PiS), cu câteva zile înainte de sărbătorirea centenarului independenței țării.

„Va fi organizat un marș comun, alb și roșu (culorile naționale - n.red.), care va avea caracterul unei ceremonii de stat”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Andrzej Duda, după o reuniune de urgență cu șeful guvernului.

„Ca orice altă ceremonie de stat, marșul se va desfășura sub înaltul patronaj al președintelui Andrzej Duda. (...) Îi invităm pe toți polonezii să participe”, a adăugat Blazej Spychalski, subliniind că marșul „va avea prioritate asupra altor” evenimente prevăzute, ceea ce înseamnă că nicio altă manifestație nu va putea fi organizată la aceeași oră și în același loc, duminică.

Cu câteva ore mai devreme, primarul liberal al Varșoviei, Hanna Gronkiewicz-Waltz, a anunțat interzicerea unui marș anual organizat de extrema dreapta, invocând motive de securitate.

Anul trecut, acest marș a reunit în jur de 60.000 de participanți, printre care grupări de extremă dreapta, și a fost însoțit de slogane naționaliste, xenofobe și antisemite, condamnate ulterior cu fermitate atât în Polonia, cât și în străinătate.

„Securitatea în primul rând”, a declarat pentru presă Hanna Gronkiewicz-Waltz, al cărei mandat se încheie peste câteva săptămâni, 'apoi istoria, cea a Poloniei și cea a Varșoviei. Varșovia a suferit destul din cauza unui naționalism agresiv' în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Primarul a subliniat că nu a putut obține de la Ministerul de Interne nicio informație legată de măsurile de securitate prevăzute pentru acest eveniment.

Săptămâna trecută, președintele și membri ai guvernului au dorit să participe la marșul extremiștilor de dreapta, dar s-au retras ulterior, afirmând că organizatorii nu le-au oferit garanții de securitate suficiente.

Între timp, organizatorii au anunțat o participare de 100.000-250.000 de persoane, printre care, la fel ca anul trecut, și numeroși reprezentanți ai grupărilor de extremă dreapta din mai multe țări europene.

Problema securității este complicată de o mișcare de protest a polițiștilor, mai multe mii dintre ei intrând în concediu medical și refuzând să lucreze pe 11 noiembrie, deși Ministerul de Interne le-a oferit o primă substanțială.

Marți, primarul orașului Wroclaw (sud-vest), Rafal Dutkiewicz, a interzis un marș al extremiștilor de dreapta prevăzut să aibă loc tot duminică.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău