Polonia, pregătită să asigure protecția spațiului aerian al Slovaciei după ce țara va renunța la avioanele MiG-29

  • 29 Aprilie 2022 16:42
Polonia, pregătită să asigure protecția spațiului aerian al Slovaciei după ce țara va renunța la avioanele MiG-29

Polonia este pregătită să asigure protecția spațiului aerian al Slovaciei după ce avioanele slovace MiG-29 vor fi indisponibilizate, au afirmat vineri miniștrii apărării ai celor două state NATO, deschizând calea pentru o posibilă livrare către Ucraina a acestor aparate de producție sovietică, transmite Reuters.

"Am discutat de câteva ori și sunt foarte încântat că ministrul polonez a confirmat astăzi că, de îndată ce vor fi luate măsurile legislative, Polonia este pregătită să asigure securitatea spațiului nostru aerian până când vor sosi avioanele F-16 pe care le-am achiziționat din SUA", a declarat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, citat de TASR, într-o conferință de presă cu omologul său polonez, Mariusz Blaszczak. scrie DIGI24.

Nad a menționat problemele serioase pe care Slovacia le are în ce privește operarea avioanelor MiG-29 din punct de vedere tehnic, al politicii internaționale și securității, precum și în ce privește piloții disponibili, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Ministrul a mai spus că este pregătit să discute despre potențiala furnizare a avioanelor MiG-29 Ucrainei odată ce spațiul aerian slovac va fi protejat.

La rândul său, Mariusz Blaszczak a explicat că Polonia și-ar putea folosi experiența de patrulare a spațiului aerian al statelor baltice.

"Aceste misiuni vor fi îndeplinite de pe teritoriul Poloniei. Ca regulă, vom extinde întinderea operațiunii grupului de misiuni polonez care folosește avioane F-16", a spus el.

Cei doi miniștri nu au precizat când ar urma să înceapă misiunea poloneză în spațiul aerian slovac.

Slovacia așteaptă prima livrare de avioane F-16 americane în 2024, dintr-un total de 18 convenit în 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău