Polonia | Parlamentul elimină pedeapsa cu închisoarea din legea privind Holocaustul

  • 27 Iunie 2018 14:52
Polonia | Parlamentul elimină pedeapsa cu închisoarea din legea privind Holocaustul

Camera inferioară a Parlamentului din Polonia a votat miercuri pentru eliminarea pedepsei cu închisoarea pentru persoanele care ar sugera că statul a fost complice la crimele împotriva evreilor dintr-un proiect de lege privind Holocaustul care a fost criticat dur de Israel și SUA, relatează Reuters.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki ceruse camerei inferioare a parlamentului să elimine pedeapsa cu închisoarea din proiectul de lege - un anunț neașteptat care survine în contextul în care guvernul de la Varșovia, condus de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), se află sub o monitorizare atentă din partea Uniunii Europene din cauza reformelor judiciare și vrea să întărească legăturile de securitate cu Washingtonul.

"Renunțăm la prevederile penale", a spus șeful de cabinet al premierului, Michal Dworczyk, la postul public de radio, adăugând că respectivele părți ale proiectului de lege ar distrage atenția de la sensul originar al inițiativei.

Guvernul a precizat că, în urma dezbaterilor publice asupra proiectului de lege, s-a decis că există alte 'unelte' care pot fi folosite pentru "a proteja renumele Poloniei".

Aproximativ trei milioane de evrei care locuiau în Polonia înainte de război au fost uciși de naziști, reprezentând circa jumătate din numărul total de evrei care au fost omorâți în Holocaust.

Evrei de pe întreg continentul au fost trimiși pentru a fi uciși în lagăre de exterminare construite și administrate de Germania în Polonia ocupată - țara care găzduia cea mai mare comunitate de evrei la acel moment -, inclusiv Auschwitz, Treblinka, Belzec și Sobibor.

Mii de polonezi și-au riscat viețile pentru a-și proteja vecinii evrei în timpul războiului. Însă cercetări publicate de la căderea comunismului în 1989 au arătat că mii de polonezi au ucis de asemenea evrei sau i-au denunțat pe cei care îi ascundeau de ocupanții naziști, punând astfel sub semnul întrebării discursul oficial național conform căruia Polonia a fost doar o victimă.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
31,63
Nori împrăștiați
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Thu
23
Fri
20
Sat
25
Sun
28
Mon
26
Arhivă Radio Chișinău