Polonia le cere europenilor să nu mai acorde alocații sociale bărbaților ucraineni refugiați, pentru că nu merg la război

  • 15 Septembrie 12:59
Polonia le cere europenilor să nu mai acorde alocații sociale bărbaților ucraineni refugiați, pentru că nu merg la război

Șeful diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski, a propus sistarea plății ajutoarelor sociale pentru bărbații ucraineni de vârstă militară care se află în Europa, cu scopul a-i determina să se înscrie în armata țării lor, în contextul în care Kievul încearcă să reînnoiască rândurile armatei, după mai bine de doi ani și jumătate de război, scrie Digi24.

Sute de mii de refugiați ucraineni trăiesc în țări europene de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022. Unii dintre ei sunt bărbați care au fugit ilegal din Ucraina pentru a evita să fie mobilizați, în ciuda interdicției de a părăsi țara care îi privește pe bărbații de vârstă militară, cu câteva excepții, relatează AFP, citată de Agerpres.

Iată o idee practică care ar ajuta finanțele Europei de Vest, ar ajuta politic partidele tradiționale împotriva radicalilor de dreapta și ar ajuta Ucraina”, a spus Sikorski la forumul anual „Yalta European Strategy”, la Kiev.

Încetați plata ajutoarelor sociale pentru persoanele eligibile pentru mobilizare! Nu este un drept al omului să fii plătit pentru a evita să fii chemat să-ți aperi țara. În Polonia nu facem asta”, a mai spus șeful diplomației de la Varșovia.

Alături de el, omologul său ucrainean, Andrii Sîbiga, a spus că „susține” această idee.

Potrivit estimărilor ucrainene, un milion de bărbați ucraineni de vârstă militară trăiesc în străinătate, dintre care 300.000 în Polonia, a indicat Sîbiga. El nu a spus câți dintre aceștia au trecut ilegal granița.

Ministrul ucrainean a cerut din nou europenii să analizeze perspectivele de întoarcere a refugiaților în Ucraina, dintre care marea majoritate sunt femei și copii.

Este timpul să ridicăm problema elaborării de către Uniunea Europeană de programe pentru întoarcerea ucrainenilor în țara lor”, a declarat el.

Sîbiga a subliniat, însă, necesitatea întrunirii „condițiilor adecvate pentru aceasta: securitate, servicii medicale, reconstrucție de locuințe”, în timp ce aproape 20% din teritoriul ucrainean este în continuare ocupat de Rusia, iar țara se confruntă regulat cu atacuri mortale rusești.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Mon
14
Tue
15
Wed
16
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău