Polonia | Întăriri americane au ajuns lângă granița cu Ucraina

  • 16 Februarie 2022 19:05
Polonia | Întăriri americane au ajuns lângă granița cu Ucraina

Zeci de parașutiști americani au sosit miercuri pe aeroportul Rzeszow din Polonia, în cadrul unei desfășurări a câteva mii de soldați pentru a consolida flancul estic al NATO, pe fondul tensiunilor cu Rusia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit unor jurnaliști AFP, soldații au coborât dintr-un avion de transport militar Boeing C-17 și au urcat în autobuze pe aeroport, aflat la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Ucraina.

Un alt grup de soldați, de aproximativ 12, s-a îmbarcat la bordul a două elicoptere Black Hawk care au decolat. Două elicoptere Chinook au aterizat pe aeroport.

Mașini blindate, camioane militare, containere și zeci de soldați au fost văzuți într-o tabără amenajată în și în jurul unui centru de conferințe, în fața terminalului aeroportului.

''Nu știm încă'' cât va dura această misiune, a declarat pentru AFP un sergent de la un punct de control din tabără, sub rezerva anonimatului.

Soldați din Divizia 82 Aeropurtată cu sediul în Carolina de Nord aterizează din 5 februarie pe aeroport, situat în apropiere de satul Jasionka.

Aeroportul funcționează și ca terminal civil obișnuit pentru regiunea Podkarpackie, cu zboruri Ryanair către Londra și Manchester.

Statele Unite au declarat că intenționează să desfășoare temporar un total de aproximativ 4.700 de trupe suplimentare în Polonia, membră a UE și NATO, ca răspuns la acumularea de trupe rusești în jurul Ucrainei.

Întăririle vor aduce prezența militară americană în Polonia la aproximativ 10.000 de oameni.

Generalul Chris Donahue a declarat jurnaliștilor că trupele americane vor ''apăra, dacă va fi necesar, orice parte a NATO''.

''Această desfășurare este o măsură prudentă pentru a preveni în mod colectiv orice act de război. Este de natură defensivă'', a explicat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău