Polonia acuză forțele de securitate din Belarus că îi echipează pe migranți pentru a lua cu asalt frontiera

  • 15 Noiembrie 2021 10:08
Polonia acuză forțele de securitate din Belarus că îi echipează pe migranți pentru a lua cu asalt frontiera

Poliția de frontieră poloneză a acuzat duminică forțele de securitate din Belarus că le-ar da instrucțiuni și echipamente migranților blocați în zonă pentru luarea cu asalt a frontierei dintre cele două țări, relatează luni dpa, citat de AGERPRES.

Se pare că multe corturi au fost demontate din tabăra improvizată pe teritoriul belarus chiar din fața punctului de trecere a frontierei cu Polonia de la Kuznica.

"Străinii primesc instrucțiuni, echipamente și gaze lacrimogene din partea responsabililor belaruși", a indicat într-un tweet Poliția de frontieră poloneză.

Potrivit Ministerul Apărării polonez, unii migranți au adunat crengi din pădure, iar mulți reprezentanți ai presei oficiale din Belarus se află la fața locului.

Poliția poloneză a folosit portavoci pentru a transmite mesaje în limba engleză prin care a avertizat mulțimea că va recurge la violență dacă migranții nu respectă instrucțiunile.

Aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente, întrucât presa și angajații umanitari nu au acces în respectiva zonă încă de când Polonia a declarat stare de urgență de-a lungul graniței sale în urmă cu mai multe săptămâni. Restricții similare sunt în vigoare și de partea belarusă.

De mai multe zile, mii de migranți din terțe țări sunt blocați în tabere improvizate în pădure la frontiera cu Polonia în timp ce temperaturile se apropie de pragul înghețului.

Mulțimi de migranți s-au adunat și la granițele cu Lituania și Letonia, în căutarea unei căi de intrare pe teritoriul Uniunii Europene.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a fost acuzat de orchestrarea crizei migranților la frontiera de est a UE ca represalii la sancțiunile impuse de Bruxelles regimului său. El ar fi autorizat persoane din zone de criză să vină la Minsk cu avionul pentru ca apoi să-i redirecționeze către țările membre ale UE de la frontiera cu Belarus.

Canale afiliate opoziției belaruse de pe aplicația de mesagerie criptată Telegram au publicat duminică după-amiază înregistrări video care arată ceea ce par să fie grupuri mari de migranți care se apropie de granița poloneză. "Sunt din ce în ce mai mulți migranți", potrivit canalului Nexta.

Sâmbătă seara, un grup de aproximativ 50 de migranți a reușit să străpungă o barieră de lângă localitatea poloneză Dubicze Cerkiewne, dar poliția poloneză a anunțat ulterior că au fost reținuți după câteva ore, fiind redirecționați direct spre granița belarusă.

Există voci critice care susțin că respingerea imediată a solicitanților de azil contravine dreptului internațional, notează dpa.

Dar pe fondul legii privind starea de urgență instituită în prezent în zona de frontieră, Polonia afirmă că orice persoană care intră ilegal în țară trebuie să-i părăsească teritoriul. În virtutea acestei legi, Varșovia a restrâns drepturile civile și a interzis manifestațiile în zonă.

O tentativă distinctă de trecere a frontierei în dreptul localității Kolonia Klukowicze a eșuat, au anunțat autoritățile poloneze. Un ofițer polonez a fost rănit când migranții au început să arunce cu pietre înspre vameșii polonezi.

Mulți migranți dorm sub cerul liber, unii dintre ei amenajându-și adăposturi rudimentare în pădure.

Un sirian de 20 de ani este cea mai recentă victimă din rândul migranților blocați la granița dintre Belarus și Polonia, cadavrul său fiind descoperit sâmbătă.

Polonia, Lituania și Letonia iau în considerare posibilitatea de a cere convocarea unei reuniuni NATO pentru a răspunde acestei crize, a anunțat duminică premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Între timp, Letonia a început în weekend un exercițiu militar neprogramat la frontiera sa de sud-est cu Belarus. Circa 3.000 de soldați din forțele armate regulate și voluntari urmează să participe la aceste aplicații, a declarat duminică ministrul leton al apărării Artis Pabriks la televiziunea publică.

Manevrele, preconizate să se desfășoară până în data de 12 decembrie, au ca scop să promoveze colaborarea pe scară largă între diferite unități militare și structuri de comandă, precum și logistica și mobilitatea, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării de la Riga.

Statele membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), între care Rusia și Belarus, au fost informate despre aceste exerciții, a declarat ea agenției de presă letone LETA.

Mulți dintre migranți speră să ajungă în Germania și au circulat zvonuri potrivit cărora, începând de luni, vor exista autobuze care să-i transporte la granița cu Germania, notează dpa.

Ministerul de Externe german a dezmințit zvonurile, avertizând pe Twitter: "Cine răspândește aceste minciuni pune oamenii în mare pericol", conform agenției de presă citate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău