Polonia a propus Ucrainei să-i trimită muniții și estimează că Rusia își va consolida prezența militară în Belarus

  • 31 Ianuarie 2022 15:40
Polonia a propus Ucrainei să-i trimită muniții și estimează că Rusia își va consolida prezența militară în Belarus

Polonia vede semne conform cărora Rusia își va spori prezența militară viitoare în Belarus, a declarat luni ministrul polonez de externe Zbigniew Rau, în timp șeful Biroului Național de Securitate polonez, Pawel Soloch, a anunțat că guvernul de la Varșovia va oferi muniții Ucrainei dacă aceasta acceptă o ofertă deja transmisă, relatează Reuters.

''Avem cunoștință de exercițiile planificate ale trupelor ruse și belaruse în februarie (...) Observăm chiar niște tendințe care ar putea indica faptul că ne vom confrunta cu o prezență militară sporită în Belarus în viitor'', a afirmat ministrul Zbigniew Rau, aflat într-o vizită în Estonia, scrie Agerpres.

Polonia ar putea furniza Ucrainei muniții pentru armament defensiv, a declarat la rândul său șeful Biroului Național de Securitate al Poloniei, Pawel Soloch, în timp ce Rusia desfășoară exerciții militare în Belarus și a masat la frontiera ucraineană efective militare consistente.

''A fost luată decizia de a furniza Ucrainei muniții defensive (...) Oferta a fost transmisă părții ucrainene și așteptăm răspunsul'', a precizat oficialul polonez, adăugând că Polonia ar putea livra Ucrainei zeci de mii de unități de muniție.

În contextul actualei concentrări de trupe rusești la frontiera ucraineană, statele occidentale și-au sporit livrările de arme către Kiev, care însă afirmă că are nevoie de mai mult armament astfel încât să poată rezista în fața unei armate ruse care este mai mare și mai bine echipată.

Pentru a-și consolida capacitatea defensivă în fața trupelor ruse, Kievul încearcă să cumpere sau să primească elicoptere, sisteme de comunicații și blindate ușoare din SUA, rachete antiaeriene NASAMS din Norvegia, tunuri auto-propulsate DANA și obuze pentru piese de artilerie de producție sovietică de diferite calibre începând de la 120 mm din Republica Cehă și sisteme antiaeriene cu rază scurtă și medie de acțiune.

Marea Britanie a furnizat Ucrainei circa 2.000 de rachete antitanc NLAW și a trimis specialiști care să instruiască militarii ucraineni să le folosească, livrând de asemenea Kievului vehicule blindate Saxon. Autoritățile de la Kiev au difuzat și imagini care arată instructorii britanici antrenându-i pe soldații ucraineni să folosească noile rachete.

Ucraina primește arme și din partea statelor baltice, Estonia livrându-i rachete antitanc Javelin, iar Letonia și Lituania rachete antiaeriene Stinger.

La rândul ei, Republica Cehă a confirmat săptămâna trecută că va dona Ucrainei muniții de artilerie de calibrul 152 mm. Ministrul de externe ceh, Jan Lipavsky, care a făcut anunțul, a vorbit de asemenea despre posibilitatea ca un contingent ceh să participe la efortul NATO de consolidare a flancului estic, în țările baltice și în România.

În acest timp, Germania a exclus orice livrare de armament pentru Ucraina, dar va cofinanța un spital de campanie în valoare de circa 6 milioane de dolari.

Conform unor experți militari, ajutorul militar oferit de Occident Ucrainei are rolul de a descuraja o eventuală agresiune din partea Rusiei sau de a crește prețul acesteia. ''Această asistență este importantă întrucât este vorba despre arme foarte moderne care pot distruge cu o eficacitate de 100% echipamentele militare rusești (...) Dacă Rusia este conștientă că tancurile sale pot fi distruse de impactul cu o singură rachetă, se va gândi de două ori înainte de a lansa o operațiune'', consideră Mihailo Samus, un ucrainean director al centrului de reflecție ''Rețeaua de Investigații Noua Geopolitică'' de la Kiev, relatează agenția EFE.

''Livrarea acestor arme are de asemenea o valoare simbolică, întrucât arată unitatea prietenilor și partenerilor noștri în această perioadă dificilă. În același timp, mai arată și cine nu este cu adevărat alături de Ucraina, de pildă Germania, care refuză să-i acorde asistență militară'', mai spune analistul ucrainean.

Pe de altă parte, ajutorul militar oferit Ucrainei până în prezent nu rezolvă principala vulnerabilitate a acesteia, respectiv lipsa unei apărări antiaeriene și antirachetă adecvate. Dacă în privința apărării antiaeriene mai dispune de sisteme din perioada sovietică, a căror eficacitate în fața avioanelor moderne rusești este discutabilă, Ucraina nu are niciun fel de apărare antirachetă care să o ajute să-și protejeze infrastructurile militare; aceasta în timp ce, conform unei surse de la Kiev, Rusia a amplasat cel puțin 13 brigăzi de rachete balistice Iskander în apropierea frontierei ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău