Politologul român Cristian Pârvulescu: Pentru a deveni o țară membră UE, Republica Moldova va trebui să se schimbe într-un timp istoric relativ scurt în mod categoric

  • 12 Iulie 2022 08:54
Politologul român Cristian Pârvulescu: Pentru a deveni o țară membră UE, Republica Moldova va trebui să se schimbe într-un timp istoric relativ scurt în mod categoric

„Republica Moldova va fi sprijinită atâta vreme cât poziția pro-europeană va continua, iar dacă situația se degradează la Chișinău, lucrurile vor fi foarte greu de redresat”, susține politologul Cristian Pârvulescu.

„R. Moldova pentru a deveni o țară membră a UE va trebui să se schimbe într-un timp istoric relativ scurt în mod categoric. Reforma pe care au făcut-o țările baltice a fost dificilă, dar pentru R. Moldova va fi și mai dificilă de aceea dacă statul de drept și justiția sunt esențiale, reforma în ceea ce privește agricultura și economia este iarăși foarte importantă. R. Moldova va fi sprijinită atâta vreme cât poziția pro-europeană va continua, va fi clară. Sper că partenerii europeni ai R. Moldova or să înțeleagă că este o investiție care merită pentru că dacă în momentul acesta dificil R. Moldova nu este sprijinită și situația se degradează la Chișinău, lucrurile vor fi foarte greu de redresat, iar miza devine nu doar politică, ci și economică, Până și pentru cei din Transnistria ar putea fi interesant din punct de vedere economic această cale europeană să continue, dar trebuie să vadă și ei, pentru a-și diminua acest potențial distructiv, o serie de pași pe care UE îi face în continuare. Sunt mulți pași de făcut, dar asta nu înseamnă că R. Moldova nu ar putea benefecia cât de curând de poziția avantajoasă în care se află”, a menționat Cristian Pârvulescu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

Totodată, politologul român este de părere că autoritățile R. Moldova ar trebui să apeleze la partenerii externi pentru a depăși crizele cu care se confruntă.

„Rusia face totul pentru a bloca această guvernare reformistă, nu este o surpriză. Rusia face ceea ce ne așteptam să facă, nu putea să facă cadouri unui Guvern pe care nu l-a așteptat, pe care nu l-a dorit, pe care îl consideră pro-american, chiar un instrument al americanilor și o marionetă a Bucureștiului, dar în condițiile astea Guvernul trebuie să găsească toate soluțiile, să bată la toate porțile. Exemplu lui Zelenski mi se pare cât se poate de clar. Același lucru ar trebui să îl facă și R. Moldova pentru că R. Moldova este într-o situație cât se poate de proastă cu riscurile ca situația internă să se degradeze. Situația este foarte critică și în alte state din UE, în R. Moldova este mult mai gravă: creșterile de preț au fost extraordinar de mari pentru că marja de intervenție rusească în special în zona energetică asupra întregii economii a fost imensă și așa cum arată și sondajele starea de spirit devine din ce în ce mai ostilă și asta pentru că oricâte eforturi nu ar face guvernul, bugetul R. Moldova este atât de mic încât nu poate să acopere toate nevoile societății moldovenești și de aici e și nevoia asta a unei coordonări cu aliații strategici ai R. Moldova, cu România care trebuie să devină mult mai activă și căreia trebuie să i se atragă atenția că trebuie să fie alături de R. Moldova în momentele dificile care urmează. Și cred că pe de altă parte putem cere partenerilor occidentali să intervină fiecare cu o contribuție și pentru a sprijini R. Moldova pentru că suntem încă în vară și situația este gravă, ce se va întâmpla la toamnă – iarnă când riscul unei crizei energetice majore bate la ușă”, a afirmat Cristian Pârvulescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău