Polițiștii ucraineni au reținut la Kiev 56 de membri ai unei grupări de extremă-dreapta

  • 17 Iunie 2018 14:17
Polițiștii ucraineni au reținut la Kiev 56 de membri ai unei grupări de extremă-dreapta

Polițiștii ucraineni au reținut duminică la Kiev 56 de membri ai unei grupări naționaliste în urma unor incidente violente izbucnite înaintea paradei anuale a minorității gay, anunță serviciul de comunicare al poliției, potrivit Rador, care citează Reuters.

În primele ore ale dimineții, peste 150 de protestatari de extremă-dreapta au încercat să blocheze ruta pe care urma să se desfășoare marșul, în centrul Kievului. În momentul în care forțele de ordine au intervenit pentru eliberarea străzii au izbucnit incidente violente.

Potrivit comunicatului poliției, "mai mulți bărbați care au ripostat și au folosit canistre cu benzină împotriva polițiștilor au fost reținuți". Gruparea de extremă-dreapta C14 susține că polițiștii i-au înconjurat pe protestatari, i-au atacat cu bastoanele și au folosit gaze lacrimogene.

"Priviți cum protejează «minoritățile sexuale» și încalcă drepturile cetățenilor simpli din Kiev", sună un mesaj postat pe Facebook de gruparea C14.

În apropierea de clădirea Operei au mai fost operate arestări, menționează poliția. Marșul "Kiev Pride" din 2015 a fost întrerupt de violențe, iar prezența mare a forțelor de ordine din 2016 și 2017 a asigurat desfășurarea în condiții pașnice a marșurilor.

Săptămâna trecută însă, importante grupuri pentru respectarea drepturilor omului au criticat auutoritățile ucrainene pentru lipsa de acțiune a poliției în fața violențelor tot mai frecvente comise împotriva minorităților etnice, a activiștilor pentru drepturile femeilor și pentru drepturile miniorității LGBT (LGBT - abreviere folosită ca termen colectiv pentru comunitatea persoanelor lesbiene, gay (homosexuale), bisexuale și transgen - n.red.).

Guvernul ucrainean și-a sporit susținerea față de drepturile LGBT de când noua conducere a țării, prooccidentală, a ajuns la putere în 2014, însă criticii susțin că atitudinile homofobe rămân încă larg răspândite. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău