Polițiștii de frontieră din Ucraina nu vor mai fi în subordinea Ministerul Afacerilor Interne

  • 19 Iulie 2021 13:02
Polițiștii de frontieră din Ucraina nu vor mai fi în subordinea Ministerul Afacerilor Interne

Șeful fracțiunii parlamentare ucrainene „Slujitorul Poporului”, David Arahamia, a anunțat că polițiștii de frontieră vor fi luați de la Ministerul Afacerilor Interne, conform unui articol publicat de mil.in.ua, pe 17 iulie, scrie defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, sarcina de a scoate Serviciul Frontierei de Stat (DPSU) din cadrul Ministrului de Interne, revine proaspătului ministru, Denis Monastirski, numit în această funcție, pe 16 iulie, de Parlamentul de la Kiev.

Fostul ministru, Arsen Avakov, care pe 12 iulie și-a înaintat demisia din funcție, s-a opus retragerii DPSU din Ministerul Afacerilor Interne.

În prezent, nu se știe în ce minister va fi transferat DPSU sau dacă va fi un serviciu independent, cum este Serviciul de Informații Externe al Ucrainei (SZRU).

Serviciul Graniței de Stat a Ucrainei face parte din Ministerul Afacerilor Interne din decembrie 2012. Înainte de această perioadă, departamentul de grăniceri nu se afla în structura niciunui minister.

DPSU a fost înființat în 2003 și este succesorul legal al Comitetului de Stat pentru Protecția Frontierei de Stat a Ucrainei.

Reorganizarea DPSU se desfășoară de câțiva ani, rămânând în prezent doar 4 birouri regionale din 8. În 2019, a avut loc o reducere importantă a componentei de management la nivelul administrației și al departamentelor regionale ale DPSU. Astfel, în aparatul central, numărul departamentelor a fost redus de la 15 la 5, iar al funcțiilor de general cu 21%. De asemenea, o treime din unitățile de grăniceri independente (detașamente de grăniceri) au dispărut din organigrama serviciului, fiind efectiv desființate sau comasate cu alte detașamente.

Potrivit  Legii „Cu privire la informații”, adoptată de Rada Supremă (Parlament) a Ucrainei, pe 17 septembrie 2020, singurele structuri, care sunt considerate agenții de informații ucrainene sunt: Serviciul de Informații Externe al Ucrainei (SZRU), Departamentul de Informații al Ministerului Apărării (GUR)  și Departamentul de Informații al Serviciului Frontierei de Stat.

Informațiile sensibile de natură externă cu impact asupra apărării naționale a Ucrainei se regăsesc în prezent sub controlul direct a doi miniștri și a unui general, cu rang tot de ministru. Trecerea Serviciului Frontierei de Stat în subordinea, fie a ministerului apărării, care oricum răspunde de zonele critice de la linia de separare cu Donbasul controlat de forțele pro-ruse și cu Crimeea, fie a Serviciul de Informații Externe, ar reduce numărul de înalți oficiali responsabili cu informațiile strategice externe, de la trei la doi.

Există desigur și varianta ca Serviciul Frontierei de Stat să fie trecut în subordinea directă a premierului, dar este mai puțin probabilă, datorită incapacității unei astfel de structuri, având unități care fac doar poliție de frontieră, să integreze informațiile obținute într-o imagine de nivel strategic

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău