Politico: NATO ar putea disloca până la 300.000 de soldați la granițele sale cu Rusia

  • 19 Martie 2023 17:35
Politico: NATO ar putea disloca până la 300.000 de soldați la granițele sale cu Rusia

NATO a vorbit despre consolidarea flancului său de est și despre necesitatea de a trimite aproximativ 300.000 de soldați ai Alianței la granița cu Rusia. Dacă este necesar, vor putea grăbi ajutorul aliaților într-o perioadă scurtă de timp. Dar, în primul rând, acest pas este menit să împiedice Rusia să-și extindă războiul dincolo de granițele Ucrainei, scrie Politico.

Dar astfel de acțiuni necesită multă coordonare și mult efort din partea celor 30 de țări membre NATO, astfel încât acestea să ofere militari, locuri de antrenament, un număr mare de arme, echipamente și muniție. Aici pot apărea dificultăți, deoarece multe țări sunt deja preocupate de propriile stocuri de muniție, a căror refacere necesită timp și bani. În plus, Ucraina are nevoie de un număr mare de obuze și arme de la aliați, scrie ziare.com.

"Dacă nu există cineva care să găzduiască petrecerea și să le spună tuturor ce să aducă, atunci toată lumea ar aduce chipsuri de cartofi, pentru că chipsurile de cartofi sunt ieftine, ușor de obținut", a declarat James J. Townsend Jr., fost adjunct al secretarului adjunct al apărării din SUA pentru politica europeană și NATO.

"Națiunile", a adăugat el, "ar prefera să aducă chipsuri de cartofi".

Este o provocare cu care NATO s-a confruntat în trecut și una de care experții se tem că ar putea deveni o problemă persistentă pentru alianța occidentală, pe măsură ce războiul din Rusia se prelungește în al doilea an. În timp ce SUA și UE fac planuri pentru a se aproviziona cu mai multe arme - rapid - procesul de reaprovizionare va dura în mod inevitabil.

Acest lucru ar putea să se lovească de aspirațiile NATO. În această primăvară, liderii militari vor prezenta planuri de apărare regională actualizate, menite să ajute la redefinirea modului în care alianța își protejează cei un miliard de cetățeni.

Cifrele vor fi mari, oficialii vehiculând ideea de până la 300.000 de forțe NATO necesare pentru a ajuta la funcționarea noului model. Asta înseamnă multă coordonare și nevoia de multe putere de convingere.

"Cred că e nevoie de forțe pentru a contracara o Rusie realistă", a declarat un oficial militar NATO de rang înalt, subliniind nevoia de "mai multe trupe" în mod semnificativ și, mai ales, de mai multe forțe la "pregătire".

Există mai multe niveluri de "pregătire 

Primul nivel - care ar putea consta din aproximativ 100.000 de soldați pregătiți să se deplaseze în 10 zile - ar putea fi extras din Polonia, Norvegia și statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania), a declarat Heinrich Brauß, fost secretar general adjunct al NATO pentru politica de apărare și planificarea forțelor.

De asemenea, ar putea include grupuri de luptă multinaționale pe care alianța le-a înființat deja în flancul estic.

Un al doilea nivel de trupe ar urma să îi sprijine pe acești soldați, gata să se desfășoare din țări precum Germania în termen de 10 până la 30 de zile.

Dar procesul ar putea deveni complicat. De ce? Pentru că pentru a se deplasa atât de repede, chiar și având în vedere o lună, este nevoie de mulți oameni, echipamente și pregătire - și de mulți bani.

Unele forțe armate vor trebui să își intensifice eforturile de recrutare. Mulți aliați vor trebui să crească cheltuielile pentru apărare. Și toată lumea va trebui să cumpere mai multe arme, muniții și echipamente.

Ben Hodges, fostul comandant al armatei americane din Europa, a declarat că "pregătirea" înseamnă "în esență, ai toate lucrurile pe care ar trebui să le ai pentru a îndeplini misiunea atribuită unei unități de o anumită mărime?".

"Un batalion de artilerie trebuie să tragă un număr X de focuri pe an în scopuri de planificare pentru a-și menține nivelul de competență", a spus el. Un batalion de tancuri trebuie să lovească ținte, să reacționeze la diferite situații și "să demonstreze competență în mișcare, zi și noapte, lovind ținte care se deplasează".

"Totul este foarte provocator", a spus el, subliniind nevoia de poligoane de antrenament și de muniție, precum și de menținere a nivelului de competență pe măsură ce personalul se schimbă în timp. "Evident, acest lucru necesită timp și este, de asemenea, costisitor."

Și asta în cazul în care țările pot găsi chiar și companii care să producă rapid gloanțe de calitate.

"Am avut tendința de a încerca să stocăm muniții pe bani puțini... este pur și simplu extrem de inadecvat", a declarat Stacie Pettyjohn, director al programului de apărare la Center for a New American Security. "Cred că problemele pe care le au aliații noștri din NATO sunt și mai acute, deoarece mulți dintre ei se bazează adesea pe SUA ca un fel de garanție".

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în repetate rânduri că aliații au intensificat activitatea de producție în ultimele luni - și că alianța lucrează la noi cerințe pentru stocurile de muniție.

Dar el a recunoscut, de asemenea, problema: "Rata actuală de consum în comparație cu rata actuală de producție de muniție nu este sustenabilă".

Armata germană, de exemplu, își îndeplinește misiunile care i-au fost atribuite, a spus el, "dar asta nu este nimic în comparație cu ceea ce va trebui să contribuim la NATO în viitor".

În timp ce Berlinul dispune acum de un fond de modernizare de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei germane, din care se vorbește mult, niciun cent nu a fost cheltuit până acum, a declarat la începutul acestei săptămâni comisarul parlamentar german pentru forțele armate, Eva Högl. La baza problemei pregătirii se află o dezbatere controversată privind investițiile în domeniul apărării.

În plus, în 2014, liderii NATO s-au angajat să cheltuiască 2% din bugetul de stat pentru apărare timp de zece ani. La summitul de la Vilnius, care va avea loc în perioada 11-12 iulie și la care poate fi prezent președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, liderii ar trebui să decidă asupra unui nou obiectiv.

Între timp, NATO se poate extinde în curând. SUA au cerut Turciei și Ungariei să accelereze aprobarea aderării Finlandei și Suediei la NATO.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:3,09 m/s
Thu
7
Fri
9
Sat
9
Sun
8
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău