Politic orientați spre Est, economic legați de Vest (Adevărul)

  • 02 Septembrie 2013 10:09
Politic orientați spre Est, economic legați de Vest  (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 2 SEPTEMBRIE

Politic orientați spre Est, economic legați de Vest, titrează Adevărul care face o analiză a situației din regiunea separatistă transnistreană. Chiar dacă se visează în Uniunea Euroasiatică și este ținută pe linia de plutire de asistența financiară acordată de Moscova, regiunea transnistreană depinde din punct de vedere economic de Chișinău și UE, susțin experții.

Peste 360.000 de elevi vor reveni astăzi în clase, odată cu începerea unui nou an școlar. „Adevărul“ a discutat cu ministrul  Educației despre problemele și provocările instituțiilor de învățământ. 14 școli vor fi închise în acest an și alte 42 reorganizarea. Totodată, potrivit ministrului Educației Maia Sandu, cele mai multe probleme în reformarea instituțiilor sunt de ordin politic. Maia Sandu a mai subliniat că în 2014 Ministerul Educației va continua politica antifraudă la BAC. Ministrul Educației a mai subliniat că autoritățile elaborează și un nou sistem de salarizare pentru angajații din sectorul educațional.

În instituțiile de învățământ general nu ajung peste 1000 de profesori, relevă Ziarul Național. Totodată, fiecare al cincilea pedagog din Republica Moldova este pensionar. Aproximativ 2 000 de tineri au absolvit în acest an instituțiile de învățământ superior cu profil pedagogic, însă doar 800 dintre aceștia vor merge în fața elevilor să le predea. Dacă locurile vacante nu vor fi suplinite de noi cadre didactice, atunci se va apela la profesorii pensionari sau unii vor preda câte două sau trei discipline.Potrivit Ministerului Educației, școlile din republică ar mai avea nevoie, pentru acest ande studii de încă 1 054 de cadre didactice. Peste 120 de profesori-lipsă sunt cei de matematică. Cea mai mare criză de cadre didactice se înregistrează la Chișinău și în raioanele Hâncești, Cimișlia și Strășeni, notează Ziarul Național.

Aceeași publicație mai informează că președintele Nicolae Timofti va participa la sărbătoarea Primului sunet la liceul din Ciutuleni, Florești, localitatea sa de baștină, iar premierul Iurie Leancă va merge la liceul din Cricova. Ministrul Educației, Maia Sandu, va participa la festivitatea de începere a noului an școlar de la Liceul din satul Risipeni, raionul Fălești.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău