Poliția turcă a reținut alți 54 de profesori și cadre didactice, bănuiți de legături cu clericul Fethullah Gülen

  • 27 Decembrie 2017 10:36
Poliția turcă a reținut alți 54 de profesori și cadre didactice, bănuiți de legături cu clericul Fethullah Gülen

Poliția turcă a arestat 54 de profesori din cadrul unei universități închise după tentativa eșuată de lovitură de stat de anul trecut, instituție despre care s-a spus că avea legături cu clericul islamist Fethullah Gülen, aflat în SUA.

Potrivit anunțului făcut miercuri de agenția de presă Anadolu, poliția a emis mandate de reținere pentru un număr total de 171 de profesori și personal universitar din fosta Universitate Fatih din Istanbul, considerată a avea legături apropiate cu Gülen. Clericul islamist a negat orice implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016.

Universitatea Fatih a fost închisă în baza unui decret de stat emis în urma tentativei de lovitură de stat, iar agenția Anadolu susține că s-a aflat că salariații universității erau utilizatori ai ByLock, o aplicație de mesagerie codificată despre care guvernul susține că era folosită în mod frecvent de susținătorii lui Gülen.

De la data tentativei de lovitură de stat, peste 50 de mii de oameni, printre care funcționari publici și membri ai forțelor de securitate, au fost arestați pentru a fi judecați, iar alți aproxiamtiv 150 de mii de oameni au fost demiși sau suspendați de la locurile lor de muncă. Activiștii pentru drepturile omului susțin că această represiune a fost folosită pentru a reduce la tăcere opoziția.

Guvernul susține că măsurile au fost necesare din cauza amenințărilor la adresa securității țării cu care se confruntă Turcia începând cu puciul eșuat, soldat cu 250 de pierderi de vieți omenești.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău