Poliția din Republica Moldova este mai scumpă decât educația și sănătatea împreună

  • 23 Martie 2017 13:28
Poliția din Republica Moldova este mai scumpă decât educația și sănătatea împreună

Republica Moldova este lider la capitolul cheltuieli pentru Poliție. Din fiecare 100 de lei produși de economia Moldovei, cetățenii achită aproape doi lei pentru serviciile prestate de polițiști, de aproape două ori mai mult decât media pentru țările din Uniunea Europeană.

 Spre comparație, vecinii români achită cu 30% mai puțin decât moldovenii pentru serviciile Ministerului Afacerilor Interne. Datele se conțin într-un studiu prezentat de expertul IDIS „Viitorul” în politici economice, Denis Gorea, transmite IPN.

Expertul precizează că pentru activitatea Ministerului Afacerilor Interne în 2016 Moldova a cheltuit aproape 2,55 miliarde de lei din bugetul național. „Suma este impresionantă având în vedere că nu cheltuim la fel de mult pe educație și sănătate luate împreună”, menționează expertul. Acesta estimează că, dacă s-ar reduce cheltuielile pentru MAI la nivelul celor din țările UE, s-ar economisi anual aproape un miliard de lei.

Din banii economisiți ar putea fi reparate câte 20 de kilometri de drum național în fiecare an, fără a fi nevoiți să ne împrumutăm de la instituțiile internaționale pentru aceasta. Spre exemplu, ar putea fi reparat integral drumul Chișinău – Vadul lui Vodă în 2018, fără cheltuieli suplimentare la buget.

O altă modalitate de a studia eficiența MAI este și prin examinarea raportului dintre populație și număr de polițiști. Astfel, un angajat al MAI din Moldova revine la 223 de cetățenii, cu mult sub media UE de 348 de cetățeni. Pentru comparație, un polițist român servește interesele a 377 de cetățeni, cu 154 de cetățeni mai mult decât colegul său moldovean. Dacă Moldova ar vrea să ajungă țările UE din urmă la capitolul eficiența polițiștilor, ar trebui să avem 10 mii de polițiști, în loc de 16 mii cât avem acum.

Denis Gorea susține că ar trebui să ne alarmeze faptul că numărul angajaților MAI este în creștere, deși populația țării este în scădere. Trendul ascendent din Moldova este contrar evoluției din țările Uniunii Europene, unde numărul de polițiști este în scădere chiar dacă populația UE este în creștere. Ministerele de interne din țările UE adoptă rapid tehnologiile moderne de supraveghere și, ca rezultat, nu mai e nevoie de același număr de polițiști pentru a asigura ordinea publică.

Recomandarea expertului este ca MAI să-și reducă numărul de ofițeri și subofițeri la 10 mii, iar bugetul MAI să fie redus la 1,5 miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău