Poliția din Marea Britanie va controla în detaliu conturile de pe rețelele sociale ale celor care solicită permis de port-armă

  • 17 August 2021 08:13
Poliția din Marea Britanie va controla în detaliu conturile de pe rețelele sociale ale celor care solicită permis de port-armă

Poliția britanică va controla de acum înainte în detaliu conturile de pe rețelele sociale ale celor care solicită permis de port-armă, a anunțat luni guvernul Marii Britanii. Decizia a fost luată în urma atacului armat care s-a petrecut joi în orasul Plymouth din în sud-vestul Angliei, unde un bărbat a ucis cinci oameni, scrie digi24.ro.

Autorului atacului de la Plymouth, care s-a sinucis după ce a omorât cinci persoane, i se restituise în iulie arma, după ce avusese permisul suspendat timp de mai multe luni după o acuzație de agresiune, transmite AFP. Jake Davidson dădea semne pe conturile sale de Facebook și YouTube de tendințe depresive și își arăta simpatia față de mișcarea misogină 'incel' având legături cu violențe în Statele Unite scrie sursa citată.

Guvernul britanic le-a cerut forțelor de poliție din Anglia și Țara Galilor să-și revizuiască procedurile de atribuire și de restituire a permiselor de port-armă, precum și să evalueze dacă este necesar să revină asupra unor permise deja eliberate.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, vor fi emise 'noi directive' privind noile cerințe, ce vor prevedea 'examinarea rețelelor sociale'.

Potrivit șefului poliției din Devon și Cornwall, Shaun Sawyer, citat sâmbătă de cotidianul The Sun, polițiștii nu verificau până acum conturile de pe rețelele sociale ale persoanelor cărora le restituiau permisele de port-armă, întrucât aceasta ar fi constituit o atingere adusă vieții private.

IOPC, organismul care supervizează gestionarea plângerilor la adresa poliției, a deschis o anchetă cu privire la restituirea armei lui Jake Davidson, investigație ce va examina 'raționamentul' și 'deciziile' poliției locale și modul de respectare a reglementărilor.

IOPC nu a stabilit deocamdată dacă arma restituită a fost cea folosită în atacul de joi.

Conform primelor elemente ale anchetei, tânărul de 22 de ani a ucis-o joi seară, cu o armă descrisă de martori ca fiind o carabină, pe mama sa în vârstă de 51 de ani, după care a ieșit pe stradă și a omorât alte patru persoane, printre care o fetiță de 3 ani.

Davidson a îndreptat apoi arma asupra sa și s-a sinucis, înainte ca poliția, sosită la fața locului după șase minute de la primirea apelului, să fi putut interveni.

La Plymouth s-a ținut luni un minut de reculegere în memoria victimelor

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău