Poliția din Istanbul a arestat 61 de turci suspectați de legături cu Gulen

  • 24 Septembrie 2018 18:05
Poliția din Istanbul a arestat 61 de turci suspectați de legături cu Gulen

Autoritățile turce au ordonat arestarea a 61 de militari de marină și din cadrul forțelor terestre, inclusiv ofițeri de rang înalt, pentru presupuse legături cu Fethullah Gulen, predicator musulman stabilit în Statele Unite, despre care Ankara afirmă că a orchestrat o lovitură de stat eșuată în 2016, informează luni Reuters, AGERPRES și MOLDPRES, citând mass-media turce.

Optsprezece dintre cei care au fost reținuți se aflau în serviciu, potrivit agenției de presă Anadolu, adăugând că printre suspecți se numără 13 maiori și 12 căpitani de la forțele terestre și 24 locotenenți de marină.

Autoritățile au efectuat cu regularitate verificări vizând presupuși membri ai rețelei clericului Fethullah Gulen de la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, în care au fost ucise 250 de persoane. Gulen neagă implicarea.

Într-o operațiune separată, poliția din Istanbul a anunțat că a reținut 21 de persoane care foloseau o aplicație de mesagerie criptată utilizată de rețea. Cei mai mulți dintre cei reținuți sunt profesori care au predat anterior în școli ale rețelei sau instituții publice, potrivit poliției.

Aliații occidentali ai Turciei au criticat represiunea post-puci, care a avut loc în cea mai mare parte sub o stare de urgență declarată la scurt timp după lovitura de stat eșuată și care a rămas în vigoare până în iulie 2018.

Criticii președintelui Recep Tayyip Erdogan îl acuză că se folosește de puciul eșuat ca pretext pentru a înlătura disidența. Autoritățile turce afirmă că măsurile sunt necesare pentru combaterea amenințărilor la adresa securității naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău