Poliția a ridicat starea de asediu de la Universitatea din Hong Kong; noi apeluri la manifestații

  • 29 Noiembrie 2019 15:10
Poliția a ridicat starea de asediu de la Universitatea din Hong Kong; noi apeluri la manifestații

Poliția din Hong Kong a ridicat, vineri, starea de asediu care a durat 13 zile la Universitatea din Hong Kong, unde în urma verificărilor intense efectuate timp de două zile în campusul universității nu a mai fost găsit niciun protestatar, relatează Kyodo și AFP, preluat de Agerpres.

Sute de ofițeri de poliție și pompieri au încheiat percheziția la Universitatea Politehnică Hong Kong din Kowloon înainte de amiază. Cu toate acestea, poliția a reușit să recupereze o mulțime de arme care ar fi fost făcute sau aduse de protestatarii care au ocupat campusul la începutul acestei luni.

"Poliția reiterează că nu vom tolera niciun fel de violență ... sau activități ilegale și că vom urmări cu strictețe ancheta într-o manieră profesională și imparțială", a declarat adjunctul comisarului de poliție Chow Yat-ming.

Sute de protestatari anti-guvernamentali au ocupat universitatea la începutul acestei luni, blocând artera din apropiere, una dintre arterele majore din Hong Kong care face legătura cu insula Hong Kong.

Militanți pro-democrație au lansat vineri apeluri la noi acțiuni în zilele următoare la Hong Kong, după ce poliția a ridicat starea de asediu în campusul Universității, devenită epicentrul mișcării de protest la jumătatea lunii noiembrie.

Diferite forumuri online care coordonează mișcarea de protest fără a avea un adevărat lider au cerut publicului să participe la un mare miting duminică și la o grevă luni care vizează să perturbe transportul în comun.

"Dacă guvernul comunist din Hong Kong ignoră opinia publică, va fi 'o izbucnire generalizată' cinci sau șase zile la rând... Trebuie să stabilim un termen", se află înscris pe forumul Reddit-like LIHKG, care a fost primit foarte favorabil de internauți.

''Izbucnire generalizată'' este numele dat de protestatari noului lor mod de operare adoptat în noiembrie, care constă în acțiuni la scară mică pentru a testa forțele de poliție și pentru a perturba sever circulația transportului public.

Vineri, la ora prânzului, sute de angajați ai unor birouri s-au adunat în mai multe cartiere ale metropolei. Au fost desfășurate echipe de intervenție, dar protestatarii s-au dispersat pașnic.

Această nouă mobilizare survine în condițiile în care Beijingul și executivul local refuză încă orice concesie protestatarilor, în pofida victoriei copleșitoare a acestora la alegerile locale.

La aproape șase luni de la începerea mișcării, alegătorii au dat o lovitură guvernului local susținut de la Beijing, care până atunci afirma că este susținut de o majoritate silențioasă a populației din Hong Kong.

Zilele care au precedat alegerile și următoarele au fost marcate de o perioadă neobișnuită de calm, după săptămâni de manifestații care au escaladat cu confruntări violente între poliție și manifestanți.

În China, mass-media au trecut sub tăcere victoria opoziției pro-democrație, preferând să discrediteze condițiile în care a avut loc scrutinul în Hong Kong.

Șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, ținta furiei protestatarilor, a recunoscut nemulțumirea populației, refuzând totodată să adere la cererile protestatarilor. ''Sunt convinsă că Hong Kong-ul își poate reveni așa cum s-a întâmplat întotdeauna'', a spus ea în cursul unei vizite în Thailanda.

Noile apeluri la manifestații creează temeri de revenirea haosului în fosta colonie britanică, care a fost cufundată aproape șase luni într-o criză politică fără precedent de la retrocedarea către China, în 1997.

Vineri după-amiază, poliția a pus capăt celui mai violent episod al mișcării de protest: sediul Universității Politehnice din Hong Kong (PolyU). Această prestigioasă universitate a fost pe 17 noiembrie scena unor violențe fără precedent între manifestanți și poliție, comentează AFP.

Poliția a intervenit pentru a îndepărta sutele de protestatari ascunși în imensul campus universitar. Majoritatea dintre ei s-au predat înainte de a fi arestați. Alții au reușit să scape cu ajutorul unor funii sau prin canalizări.

După ce plecaseră aproape toți protestatarii, poliția a intrat joi în campusul universitar devastat, unde au fost descoperite aproximativ 4.000 de cocktail-uri Molotov, 1.200 de canistre cu gaz și sute de litri de lichid coroziv. Printre celelalte obiecte descoperite s-au aflat lichid inflamabil, materiale de fabricare a bombelor, 27 de arcuri și 200 de săgeți, un pistol cu aer și câteva obiecte de perforare a pneurilor. De asemenea, au fost găsite 44 de vehicule avariate.

În urma unei cercetări efectuate anterior de personalul universității a fost descoperită o femeie care refuzase să părăsească campusul.

După ridicarea cordoanelor de poliție din jurul campusului va avea loc o operațiune gigantică de curățare pentru a șterge urmele lăsate de evenimente. Solul este presărat cu resturi de tot felul și un miros neplăcut emană din alimente aflate în putrefacție, notează AFP.

Vineri, într-o scrisoare adresată studenților, oficiali ai Universității au cerut să nu se intre în campus, ceea ce nu i-a descurajat pe unii curioși.

Mișcarea pro-democrație a început în iunie ca urmare a respingerii unui proiect de lege care permitea extrădarea către China continentală.

Acest proiect a fost suspendat, dar protestatarii și-au extins cererile. Ei cer un vot universal autentic precum și o anchetă independentă asupra violențelor comise de poliție.

Peste 5.800 de oameni au fost arestați și aproape o mie inculpați, potrivit cifrelor guvernamentale, în timp ce poliția a folosit peste 12.000 de grenade lacrimogene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău